Do przygotowania placków ziemniaczanych najlepsze są odmiany mączyste takie jak koral, bryza, janka, mila i lena. Dlatego, gdy planujemy ich smażenie, warto poszukać odpowiednich odmian. Wszystkie placki ziemniaczane smakują wyśmienicie, zarówno te z surowych jak i z gotowanych ziemniaków, dlatego od czasu do czasu można wypróbować nowy przepis. Placki z ziemniaków są uniwersalne, wystarczy podawać je z ulubionym sosem pomidorowym lub grzybowym, dowolną surówką, kwaśną śmietaną lub posypane z cukrem, by stworzyć pyszne danie dla każdego. Smacznego!
Placki ziemniaczane jeżyki
Składniki:
5-6 ziemniaków
1 łyżka ziemniaków
1 jajko
2-3 łyżki mąki
½ łyżeczki sody
sól i pieprz do smaku
olej
Wykonanie:
Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych otworach. Dodać pozostałe składniki i szybko wymieszać, aby utarte ziemniaki nie zdążyły puścić soku.
Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką cienkie, nieduże placuszki i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać gorące ze śmietaną.
Placki ziemniaczane puszyste
Składniki:
7-8 ziemniaków
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
4 szklanki mleka
½ szklanka śmietany
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Do miski wlać 2 szklanki ciepłego mleka (40 stopni C), dodać rozkruszone drożdże, wymieszać, następnie wsypać mąkę i drewnianą łyżką wyrobić ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, przetrzeć przez sitko, dodać masło i śmietanę, dokładnie wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Kiedy ciasto zacznie rosnąć, dodać masę ziemniaczaną, żółtka i pianę z białek. Posolić. Delikatnie zamieszać, dodać resztę mleka i poczekać, aż zacznie rosnąć. Na patelni rozgrzać mocno tłuszcz, kłaść łyżką nieduże placuszki i smażyć z obu stron na rumiano.
Placki ziemniaczane z mieszanych ziemniaków
Składniki:
1, 5 szklanki tartych, surowych ziemniaków
1 jako
1 szklanka puree ziemniaczanego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mleka
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych otworach, dodać mąkę i wymieszać. Do masy dodać puree z ziemniaków, wyrobić jednolitą masę. Jajko roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz, dodać do masy ziemniaczanej. Całość starannie wymieszać.
Rozgrzać tłuszcz na średnim ogniu. Z masy ziemniaczanej formować placuszki o średnicy 5 cm i smażyć z obydwu stron na rumiano. Gotowe przekładać na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem.