Gdy przychodzi sezon na czereśnie, warto przygotować z nich nie tylko kompoty i desery, ale i przetwory na zimę.

W upalne dni koniecznie ugotujcie kompot z czereśni, który świetnie ugasi pragnienie, a na deser podajcie dorosłym gościom czereśnie w galaretce winnej. Koniecznie zróbcie konfiturę z czereśni z sokiem porzeczkowym, która warta jest grzechu i doskonale smakuje z bułką maślaną lub chałką, zwłaszcza w zimowe poranki.

Jedzmy czereśnie nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne, ale też ze względu na właściwości zdrowotne. Zalecane są zwłaszcza reumatykom i chorym na serce. To dzięki zawartości witamin: B1, B2, B6, C, karotenu oraz minerałów takich jak sód, potas, wapń, magnez warto je jeść przez cały sezon. Czereśnie należą do owoców trudno strawnych, dlatego „żołądkowcy” powinni spożywać je raczej po ugotowaniu.

Kompot z czereśni

Składniki:

40 dag czereśni

6 dag cukru

Starta skórka z 1 cytryny

½ litra wody

Przygotowanie:

Wodę zagotować z cukrem i skórką cytrynową. Czereśnie opłukać i dodać do gotującej się wody, chwilę pogotować. Następnie wystudzić i rozlać do kompotierek.

Konfitury z czereśni z sokiem porzeczkowym

Składniki:

2 kg białych lub czerwonych czereśni

75 dag czerwonych porzeczek

ok. 1 kg cukru

Przygotowanie

Czereśnie opłukać, osuszyć na ściereczce, usunąć ogonki i wydrylować. Wrzucić do rondla i chwilkę podgrzać, ab puściły sok, który należy odlać i najlepiej wypić.

Porzeczki opłukać, sparzyć wrzątkiem, przełożyć na gazę i wycisnąć sok. Osobno zważyć odsączone czereśnie oraz sok porzeczkowy. Przygotować tyle cukru, ile razem ważą owoce z sokiem porzeczkowym. Cukier wsypać do rondla, dodać sok z porzeczek, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 5 minut, odszumować. Do wrzącego syropu włożyć czereśnie i smażyć je do momentu, gdy kropla syropu wylana na talerzyk nie rozlewa się. Stan ten osiąg się po ok. 10 minutach.

Wrzące konfitury nałożyć do wymytych i wyparzonych słoiczków. Nie ma potrzeby pasteryzowania.

Czereśnie w galaretce winnej

Składniki:

0,5 kg dojrzałych, czerwonych czereśni

0,5 litra białego wina

1 łyżeczka soku cytrynowego

2 łyżeczki żelatyny

2-3 goździki

cukier do smaku

1 opakowanie galaretki czerwonej ( np. wiśniowej)

Przygotowanie:

Czereśnie opłukać, osuszyć na ściereczce, usunąć ogonki i wydrylować. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na dnie szklanych miseczek lub pucharków.

Wino zagotować z goździkami i cukrem

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej (nie wrzącej) wody. Żelatynę połączyć z winem (najpierw dodać łyżkę wina do rozpuszczonej żelatyny, zamieszać i dopiero całość wlać do wina). Zalać czereśnie w pucharkach i odstawić do stężenia.

Czerwoną galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją z opakowania i pozostawić, aby nieco przestygła. Gdy zacznie gęstnieć, rozlać ją do pucharków z czereśniami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments