Gdy przychodzi sezon na czereśnie, warto przygotować z nich nie tylko kompoty i desery, ale i przetwory na zimę.
W upalne dni koniecznie ugotujcie kompot z czereśni, który świetnie ugasi pragnienie, a na deser podajcie dorosłym gościom czereśnie w galaretce winnej. Koniecznie zróbcie konfiturę z czereśni z sokiem porzeczkowym, która warta jest grzechu i doskonale smakuje z bułką maślaną lub chałką, zwłaszcza w zimowe poranki.
Jedzmy czereśnie nie tylko dlatego, że są bardzo smaczne, ale też ze względu na właściwości zdrowotne. Zalecane są zwłaszcza reumatykom i chorym na serce. To dzięki zawartości witamin: B1, B2, B6, C, karotenu oraz minerałów takich jak sód, potas, wapń, magnez warto je jeść przez cały sezon. Czereśnie należą do owoców trudno strawnych, dlatego „żołądkowcy” powinni spożywać je raczej po ugotowaniu.
Kompot z czereśni
Składniki:
40 dag czereśni
6 dag cukru
Starta skórka z 1 cytryny
½ litra wody
Przygotowanie:
Wodę zagotować z cukrem i skórką cytrynową. Czereśnie opłukać i dodać do gotującej się wody, chwilę pogotować. Następnie wystudzić i rozlać do kompotierek.
Konfitury z czereśni z sokiem porzeczkowym
Składniki:
2 kg białych lub czerwonych czereśni
75 dag czerwonych porzeczek
ok. 1 kg cukru
Przygotowanie
Czereśnie opłukać, osuszyć na ściereczce, usunąć ogonki i wydrylować. Wrzucić do rondla i chwilkę podgrzać, ab puściły sok, który należy odlać i najlepiej wypić.
Porzeczki opłukać, sparzyć wrzątkiem, przełożyć na gazę i wycisnąć sok. Osobno zważyć odsączone czereśnie oraz sok porzeczkowy. Przygotować tyle cukru, ile razem ważą owoce z sokiem porzeczkowym. Cukier wsypać do rondla, dodać sok z porzeczek, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 5 minut, odszumować. Do wrzącego syropu włożyć czereśnie i smażyć je do momentu, gdy kropla syropu wylana na talerzyk nie rozlewa się. Stan ten osiąg się po ok. 10 minutach.
Wrzące konfitury nałożyć do wymytych i wyparzonych słoiczków. Nie ma potrzeby pasteryzowania.
Czereśnie w galaretce winnej
Składniki:
0,5 kg dojrzałych, czerwonych czereśni
0,5 litra białego wina
1 łyżeczka soku cytrynowego
2 łyżeczki żelatyny
2-3 goździki
cukier do smaku
1 opakowanie galaretki czerwonej ( np. wiśniowej)
Przygotowanie:
Czereśnie opłukać, osuszyć na ściereczce, usunąć ogonki i wydrylować. Skropić sokiem z cytryny i ułożyć na dnie szklanych miseczek lub pucharków.
Wino zagotować z goździkami i cukrem
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej (nie wrzącej) wody. Żelatynę połączyć z winem (najpierw dodać łyżkę wina do rozpuszczonej żelatyny, zamieszać i dopiero całość wlać do wina). Zalać czereśnie w pucharkach i odstawić do stężenia.
Czerwoną galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją z opakowania i pozostawić, aby nieco przestygła. Gdy zacznie gęstnieć, rozlać ją do pucharków z czereśniami.