Wychowywałam się w typowym blokowisku i w każdy niedzielny poranek słychać było, jak sąsiadki, z zadziwiającą cykliczną determinacją, obtłukiwały mięso wieprzowe na obowiązkowe, cotygodniowe kotlety schabowe.
Na takie klasyczne kotlety nie muszę nikogo namawiać, znamy je i doceniamy. Zwłaszcza wtedy, gdy zrobi je dla nas mama. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania kotletów ze schabu, w nietypowy dla naszej polskiej kuchni sposób. Robi się je bardzo prosto i szybko, są bardzo smaczne i na pewno warte przygotowania. Nie bójcie się panierki z majeranku, okazuje się, że świetnie nadaje się on do obtaczania mięsa i cudownie przy tym je aromatyzuje. I ten dodatek z migdałów, wspaniale dopełnia smak i dodatkowo cieszy oko.
Tak przygotowany schab w majeranku podajemy w towarzystwie ziemniaków i sałatki z pomidorów. O tej porze roku stare ziemniaki nie są zbyt smaczne, dlatego podczas ich gotowania dobrze jest dodać do garnka ząbek czosnku i kilka ususzonych gałązek kopru.
Do tego zestawu proponuję zupę kalafiorową z grzybami, a na deser – ciasto nie wymagające pieczenia, o światowo brzmiącej nazwie: Banoffee. Jego nazwa powstała z połączenia słów banan i toffee, dwóch wyróżniających go składników. Przepis na to ciasto przywędrował do Polski kilka lat temu i błyskawicznie zdobył popularność. Bardzo łatwo jest je przygotować, a że bajecznie smakuje, szybko znika ze stołu. Smacznego!
Schab panierowany w majeranku
Składniki:
4 grube plastry schabu
1 opakowanie majeranku
Śmietana
100 g płatków migdałowych
Sól, pieprz
Tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Schab pokroić na grube plastry (nie tłuczemy go jak na kotlety), posolić, popieprzyć z obydwu stron i obtoczyć w majeranku. Smażyć z obydwu stron uważając, by nie spalić panierki.
Na każdą porcję schabu (robimy to, gdy mięso jest na patelni) położyć 2-3 łyżki śmietany i posypać płatkami migdałowymi. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 15-20 min. (czas duszenia zależy od grubości schabu).
Sałatka z pomidorów
Składniki:
Różnokolorowe pomidory
Kilka liści sałaty
Cebula
Balsamiczny sos winegret
Składniki:
2 łyżeczki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
Sól, pieprz
1 łyżeczka keczupu
Przygotowanie:
Pomidory pokroić w cząstki, sałatę pokroić na drobne paseczki, cebulę posiekać w kostkę.
Ułożyć warstwowo; sałata na spodzie, na niej pomidory i na wierzchu ułożyć cebulę.
Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą energicznie mieszając. Tuż przed podaniem polać warzywa sosem.
Zupa kalafiorowa z grzybami
Składniki:
250 g mięsa z kością
ok. 500 g kalafiora
włoszczyzna
1 szklanka mleka
½ szklanki śmietany
5-6 pieczarek
1-2 żółtka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, listek laurowy, cukier
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżka mąki
natka pietruszki
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
Mięso opłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości na małym ogniu; na 30 min. przed końcem gotowania dodać włoszczyznę i przyprawy. Po ugotowaniu wywar odcedzić.
Kalafiora po umyciu włożyć do miski, zalać zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki octu. Po kilku minutach odlać wodę. Kalafiora podzielić na małe różyczki, ugotować w odkrytym garnku w wywarze z dodatkiem cukru.
Pieczarki pokroić w paseczki, przesmażyć na maśle. Oprószyć mąką, dodać mleko i doprawić żółtkami. Połączyć z zupą, zagotować.
Przed podaniem dolać śmietanę i posypać posiekaną natką pietruszki.
Zupę można podawać z grzankami lub makaronem.
Ciasto Banoffee
Składniki:
250 gr. herbatników
¼ kostki masła
1 puszka masy krówkowej
4 banany
½ litra śmietany 30%
Cukier wanilinowy
1-2 łyżeczki żelatyny
Cukier puder
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrobnić w melakserze i połączyć z roztopionym masłem, następnie przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Masę krówkową na chwilę wstawić do gorącej wody, aby stała się bardziej elastyczna, następnie rozsmarować ją na spodzie z herbatników.
Na tę warstwę ułożyć pokrojone w kostkę banany.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, pod koniec dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę (wymieszaną z 1 łyżką cukru pudru). Wyłożyć na banany.
Wierzch ciasta posypać wiórkami czekolady lub tuż przed podaniem oprószyć naturalnym kakao. Przed podaniem schłodzić przez godzinę.
Ciekawa propozycja.Dziękuję!
jadlem, ale w piatek 😉
To ciasto mnie bardzo zainteresowało. Z pewnością je zrobię 🙂