Wychowywałam się w typowym blokowisku i w każdy niedzielny poranek słychać było, jak sąsiadki, z zadziwiającą cykliczną determinacją, obtłukiwały mięso wieprzowe na obowiązkowe, cotygodniowe kotlety schabowe.

Na takie klasyczne kotlety nie muszę nikogo namawiać, znamy je i doceniamy. Zwłaszcza wtedy, gdy zrobi je dla nas mama. Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania kotletów ze schabu, w nietypowy dla naszej polskiej kuchni sposób. Robi się je bardzo prosto i szybko, są bardzo smaczne i na pewno warte przygotowania. Nie bójcie się panierki z majeranku, okazuje się, że świetnie nadaje się on do obtaczania mięsa i cudownie przy tym je aromatyzuje. I ten dodatek z migdałów, wspaniale dopełnia smak i dodatkowo cieszy oko.

Tak przygotowany schab w majeranku podajemy w towarzystwie ziemniaków i sałatki z pomidorów. O tej porze roku stare ziemniaki nie są zbyt smaczne, dlatego podczas ich gotowania dobrze jest dodać do garnka ząbek czosnku i kilka ususzonych gałązek kopru.

Do tego zestawu proponuję zupę kalafiorową z grzybami, a na deser – ciasto nie wymagające pieczenia, o światowo brzmiącej nazwie: Banoffee. Jego nazwa powstała z połączenia słów banan i toffee, dwóch wyróżniających go składników. Przepis na to ciasto przywędrował do Polski kilka lat temu i błyskawicznie zdobył popularność. Bardzo łatwo jest je przygotować, a że bajecznie smakuje, szybko znika ze stołu. Smacznego!

Schab panierowany w majeranku

Składniki:

4 grube plastry schabu

1 opakowanie majeranku

Śmietana

100 g płatków migdałowych

Sól, pieprz

Tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Schab pokroić na grube plastry (nie tłuczemy go jak na kotlety), posolić, popieprzyć z obydwu stron i obtoczyć w majeranku. Smażyć z obydwu stron uważając, by nie spalić panierki.

Na każdą porcję schabu (robimy to, gdy mięso jest na patelni) położyć 2-3 łyżki śmietany i posypać płatkami migdałowymi. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 15-20 min. (czas duszenia zależy od grubości schabu).

Sałatka z pomidorów

Składniki:

Różnokolorowe pomidory

Kilka liści sałaty

Cebula

Balsamiczny sos winegret

Składniki:

2 łyżeczki octu balsamicznego

4 łyżki oliwy

Sól, pieprz

1 łyżeczka keczupu

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w cząstki, sałatę pokroić na drobne paseczki, cebulę posiekać w kostkę.

Ułożyć warstwowo; sałata na spodzie, na niej pomidory i na wierzchu ułożyć cebulę.

Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą energicznie mieszając. Tuż przed podaniem polać warzywa sosem.

Zupa kalafiorowa z grzybami

Składniki:

250 g mięsa z kością

ok. 500 g kalafiora

włoszczyzna

1 szklanka mleka

½ szklanki śmietany

5-6 pieczarek

1-2 żółtka

gałka muszkatołowa, sól, pieprz, listek laurowy, cukier

1 łyżeczka octu winnego

1 łyżka mąki

natka pietruszki

Przygotowanie:

Włoszczyznę umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.

Mięso opłukać, zalać zimną wodą i gotować do miękkości na małym ogniu; na 30 min. przed końcem gotowania dodać włoszczyznę i przyprawy. Po ugotowaniu wywar odcedzić.

Kalafiora po umyciu włożyć do miski, zalać zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki octu. Po kilku minutach odlać wodę. Kalafiora podzielić na małe różyczki, ugotować w odkrytym garnku w wywarze z dodatkiem cukru.

Pieczarki pokroić w paseczki, przesmażyć na maśle. Oprószyć mąką, dodać mleko i doprawić żółtkami. Połączyć z zupą, zagotować.

Przed podaniem dolać śmietanę i posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupę można podawać z grzankami lub makaronem.

Ciasto Banoffee

Składniki:

250 gr. herbatników

¼ kostki masła

1 puszka masy krówkowej

4 banany

½ litra śmietany 30%

Cukier wanilinowy

1-2 łyżeczki żelatyny

Cukier puder

Przygotowanie:

Herbatniki rozdrobnić w melakserze i połączyć z roztopionym masłem, następnie przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Masę krówkową na chwilę wstawić do gorącej wody, aby stała się bardziej elastyczna, następnie rozsmarować ją na spodzie z herbatników.

Na tę warstwę ułożyć pokrojone w kostkę banany.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym, pod koniec dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę (wymieszaną z 1 łyżką cukru pudru). Wyłożyć na banany.

Wierzch ciasta posypać wiórkami czekolady lub tuż przed podaniem oprószyć naturalnym kakao. Przed podaniem schłodzić przez godzinę.

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
5 lat temu

Ciekawa propozycja.Dziękuję!

Michal
Michal
5 lat temu

jadlem, ale w piatek 😉

Anna
Anna
5 lat temu

To ciasto mnie bardzo zainteresowało. Z pewnością je zrobię 🙂