Piękna pogoda zachęca do grillowania. Polacy uwielbiają pieczone kiełbaski i karkówkę, ale warto zaskoczyć biesiadników diabelskimi żeberkami i samodzielnie przygotowanym sosem BBQ. A do nich idealnie pasuje sałatka z ziemniaków.
Diabelskie żeberka z chili
Składniki:
1 i 1/2 kg żeberek
2 papryczki chili
sól, pieprz
3 łyżki cukru
6 łyżek czerwonego octu winnego
5 gałązek tymianku
7 łyżek keczupu
7 łyżek musztardy
5 łyżek oleju
szczypta mielonej ostrej papryki
Papryczki umyć i drobno posiekać. Wlać do garnka zimną wodę, dodać sól, pieprz, cukier, ocet winny, papryczki i liście tymianku. Do przygotowanej zalewy włożyć pokrojone żeberka i gotować je około godziny, aż zmiękną, a mięso będzie lekko odchodzić od kości.
Wyjąć je z wywaru i schłodzić. Wymieszać keczup, musztardę, olej, sól, pieprz i ostrą paprykę. Obtoczyć w tym żeberka i piec w piekarniku w 200°C lub na grillu około 15 minut.
Domowy sos BBQ
Składniki na 250 ml sosu:
0,6 szklanki keczupu
0,5 szklanki brązowego cukru
3 łyżki melasy
3 łyżki winnego octu jabłkowego
3 łyżki wody
2 łyżki sosu worcestershire
1,5 łyżki ostrej musztardy
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Czosnek przepuścić przez praskę, razem z pozostałymi składnikami podgrzać w garnku na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.
W zależności od pożądanego stopnia gęstości gotować 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos można przechowywać w lodówce około 1 tygodnia.
Sałatka ziemniaczana z kminkiem
1 kg małych ziemniaków o zwięzłym miąższu
1 łyżka kminku
1 listek laurowy
1 ząbek czosnku
5 łyżek octu winnego
2 łyżeczki musztardy
Sól, pieprz
6 dag kaparów
1/2 szklanki oleju
1 pęczek dymki
25 dag pomidorków koktajlowych
po 2 gałązki rozmarynu i bazylii
5 gałązek tymianku
8 dag czarnych oliwek
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem i listkiem laurowym (ok. 15 minut). Następnie odcedzić , obrać, pokroić na ćwiartki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z octem, olejem, musztardą i połową kaparów, przyprawić do smaku pieprzem. Składniki dokładnie zmiksować, aby powstała gładka masa. Polać ziemniaki, wymieszać i odstaw na 3 godziny do lodówki.
Posiekać zieleninę, dodać do ziemniaków.
Włożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w cieniutkie krążki dymki, resztę kaparów oraz oliwki.