Piękna pogoda zachęca do grillowania. Polacy uwielbiają pieczone kiełbaski i karkówkę, ale warto zaskoczyć biesiadników diabelskimi żeberkami i samodzielnie przygotowanym sosem BBQ. A do nich idealnie pasuje sałatka z ziemniaków.

Diabelskie żeberka z chili

Składniki:

1 i 1/2 kg żeberek

2 papryczki chili

sól, pieprz

3 łyżki cukru

6 łyżek czerwonego octu winnego

5 gałązek tymianku

7 łyżek keczupu

7 łyżek musztardy

5 łyżek oleju

szczypta mielonej ostrej papryki

Papryczki umyć i drobno posiekać. Wlać do garnka zimną wodę, dodać sól, pieprz, cukier, ocet winny, papryczki i liście tymianku. Do przygotowanej zalewy włożyć pokrojone żeberka i gotować je około godziny, aż zmiękną, a mięso będzie lekko odchodzić od kości.

Wyjąć je z wywaru i schłodzić. Wymieszać keczup, musztardę, olej, sól, pieprz i ostrą paprykę. Obtoczyć w tym żeberka i piec w piekarniku w 200°C lub na grillu około 15 minut.

Domowy sos BBQ

Składniki na 250 ml sosu:

0,6 szklanki keczupu
0,5 szklanki brązowego cukru
3 łyżki melasy
3 łyżki winnego octu jabłkowego
3 łyżki wody
2 łyżki sosu worcestershire
1,5 łyżki ostrej musztardy
1 czubata łyżeczka wędzonej papryki w proszku
2 ząbki czosnku
duża szczypta pieprzu kajeńskiego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu

Czosnek przepuścić przez praskę, razem z pozostałymi składnikami podgrzać w garnku na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści.

W zależności od pożądanego stopnia gęstości gotować 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos można przechowywać w lodówce około 1 tygodnia.

Sałatka ziemniaczana z kminkiem

1 kg małych ziemniaków o zwięzłym miąższu

1 łyżka kminku

1 listek laurowy

1 ząbek czosnku

5 łyżek octu winnego

2 łyżeczki musztardy

Sól, pieprz

6 dag kaparów

1/2 szklanki oleju

1 pęczek dymki

25 dag pomidorków koktajlowych

po 2 gałązki rozmarynu i bazylii

5 gałązek tymianku

8 dag czarnych oliwek

Przygotowanie:

Ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie z kminkiem i listkiem laurowym (ok. 15 minut). Następnie odcedzić , obrać, pokroić na ćwiartki.

Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z octem, olejem, musztardą i połową kaparów, przyprawić do smaku pieprzem. Składniki dokładnie zmiksować, aby powstała gładka masa. Polać ziemniaki, wymieszać i odstaw na 3 godziny do lodówki.

Posiekać zieleninę, dodać do ziemniaków.

Włożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w cieniutkie krążki dymki, resztę kaparów oraz oliwki.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o