Na grillu można przygotować pyszne dania bezmięsne. Grillowane bakłażany z greckim sosem tzatziki oraz ser halloumi są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. W prosty i szybki sposób można je przygotować, są bardzo delikatne w smaku i bardzo pożywne. Dla tradycjonalistów proponuję grillowaną cebulę oraz faszerowane ziemniaki. Są zawsze pod ręką i mogą przyćmić niejedną kiełbaskę! Smacznego! 🙂
Grillowanie bakłażany z sosem tzatziki
Składniki:
2 małe bakłażany
Sól, wędzona papryka
Oliwa
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, oczyścić z szypułek, przekroić wzdłuż na połówki.
Miąższ ponacinać głęboko w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki, posmarować oliwą, posypać solą i papryką.
Bakłażany ułożyć na aluminiowych tackach do grillowania, przecięciem do dołu. Ustawić na grillu.
Piec, co kilka minut obracać do momentu aż będą miękkie.
Grillowane bakłażany podawać z sosem tzatziki.
Sos tzatziki
Składniki:
1 długi ogórek
20 dag jogurtu greckiego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól
Przygotowanie:
Ogórka umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć na sitko, posolić i chwilę odczekać, aż ogórki puszczą sok. Osączyć i przełożyć do miseczki.
Do ogórków dodać jogurt, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę. Zamieszać i schłodzić.
Grillowany ser halloumi
Składniki:
2 sery halloumi
4 drewniane patyczki do szaszłyków
Marynata
4 łyżki oliwy z oliwek
1 papryczka chilli
Czarnuszka
Przygotowanie:
Przygotować marynatę:
papryczkę umyć, drobno posiekać. W miseczce wymieszać oliwę, papryczkę i czarnuszkę.
Ser przekroić wzdłuż na połowy, włożyć do miski z marynatą, obtoczyć każdy kawałek sera w marynacie i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
Każdy kawałek sera delikatnie nadziać na patyczki. Ułożyć na aluminiowych tackach do grillowania, piec na grillu, obracając od czasu do czasu, aż się zrumienią.
Grillowana cebula
Składniki:
6 dużych cebul
20 dag sera pleśniowego
1 szklanka miodu
3 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebule obrać z łupinek i przekroić na pół.
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z miodem.
Każdą cebulę obficie polać miodem ( tak, by marynata dostała się między warstwy cebuli), odstawić do lodówki na 2 godziny.
Ser pleśniowy rozdrobnić i wymieszać z natką pietruszki.
Cebule położyć na aluminiowych tackach przekrojoną częścią do dołu.
Grillować nad słabym żarem przez około 15 minut, zdjąć tackę. Przekręcić cebule, na każdą płaską część cebuli położyć ser z natką pietruszki. Piec około 5 minut, aż ser się rozpuści.
Faszerowane ziemniaki z grilla
Składniki:
8 ziemniaków
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
20 dag sera żółtego
20 dag pieczarek
Olej
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach przez 15 minut, ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół, z każdej części wydrążyć łyżeczką odrobinę miąższu, uważając, by nie uszkodzić skórki.
Miąższ drobno posiekać.
Pieczarki oraz obydwie papryki umyć, oczyścić i posiekać w drobną kostkę, następnie delikatnie podsmażyć na oleju (maksymalnie 5 minut).
W misce wymieszać wydrążony miąższ z ziemniaków, przesmażone pieczarki z papryką oraz starty ser żółty. Posolić i popieprzyć do smaku.
Każdą połówkę ziemniaka napełnić farszem.
Folię aluminiową posmarować olejem, włożyć ziemniaka, każdą porcję szczelnie zawinąć.
Grillować około 15 minut.