Na grillu można przygotować pyszne dania bezmięsne. Grillowane bakłażany z greckim sosem tzatziki oraz ser halloumi są bardzo popularne w kuchni śródziemnomorskiej. W prosty i szybki sposób można je przygotować, są bardzo delikatne w smaku i bardzo pożywne. Dla tradycjonalistów proponuję grillowaną cebulę oraz faszerowane ziemniaki. Są zawsze pod ręką i mogą przyćmić niejedną kiełbaskę! Smacznego! 🙂

Grillowanie bakłażany z sosem tzatziki

Składniki:

2 małe bakłażany

Sól, wędzona papryka

Oliwa

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, oczyścić z szypułek, przekroić wzdłuż na połówki.

Miąższ ponacinać głęboko w kratkę, tak by nie uszkodzić skórki, posmarować oliwą, posypać solą i papryką.

Bakłażany ułożyć na aluminiowych tackach do grillowania, przecięciem do dołu. Ustawić na grillu.

Piec, co kilka minut obracać do momentu aż będą miękkie.

Grillowane bakłażany podawać z sosem tzatziki.

Sos tzatziki

Składniki:

1 długi ogórek

20 dag jogurtu greckiego

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Sól

Przygotowanie:

Ogórka umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, przełożyć na sitko, posolić i chwilę odczekać, aż ogórki puszczą sok. Osączyć i przełożyć do miseczki.

Do ogórków dodać jogurt, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę. Zamieszać i schłodzić.

Grillowany ser halloumi

Składniki:

2 sery halloumi

4 drewniane patyczki do szaszłyków

Marynata

4 łyżki oliwy z oliwek

1 papryczka chilli

Czarnuszka

Przygotowanie:

Przygotować marynatę:

papryczkę umyć, drobno posiekać. W miseczce wymieszać oliwę, papryczkę i czarnuszkę.

Ser przekroić wzdłuż na połowy, włożyć do miski z marynatą, obtoczyć każdy kawałek sera w marynacie i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.

Każdy kawałek sera delikatnie nadziać na patyczki. Ułożyć na aluminiowych tackach do grillowania, piec na grillu, obracając od czasu do czasu, aż się zrumienią.

Grillowana cebula

Składniki:

6 dużych cebul

20 dag sera pleśniowego

1 szklanka miodu

3 ząbki czosnku

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Cebule obrać z łupinek i przekroić na pół.

Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z miodem.

Każdą cebulę obficie polać miodem ( tak, by marynata dostała się między warstwy cebuli), odstawić do lodówki na 2 godziny.

Ser pleśniowy rozdrobnić i wymieszać z natką pietruszki.

Cebule położyć na aluminiowych tackach przekrojoną częścią do dołu.

Grillować nad słabym żarem przez około 15 minut, zdjąć tackę. Przekręcić cebule, na każdą płaską część cebuli położyć ser z natką pietruszki. Piec około 5 minut, aż ser się rozpuści.

Faszerowane ziemniaki z grilla

Składniki:

8 ziemniaków

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

20 dag sera żółtego

20 dag pieczarek

Olej

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach przez 15 minut, ostudzić. Przekroić wzdłuż na pół, z każdej części wydrążyć łyżeczką odrobinę miąższu, uważając, by nie uszkodzić skórki.

Miąższ drobno posiekać.

Pieczarki oraz obydwie papryki umyć, oczyścić i posiekać w drobną kostkę, następnie delikatnie podsmażyć na oleju (maksymalnie 5 minut).

W misce wymieszać wydrążony miąższ z ziemniaków, przesmażone pieczarki z papryką oraz starty ser żółty. Posolić i popieprzyć do smaku.

Każdą połówkę ziemniaka napełnić farszem.

Folię aluminiową posmarować olejem, włożyć ziemniaka, każdą porcję szczelnie zawinąć.

Grillować około 15 minut.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o