Fasola, czym jest ciemniejsza, tym ma więcej wartości odżywczych, a czarna fasola jest olbrzymią skarbnicą tych najcenniejszych. Czarna fasola jest doskonała do sałatek, past, zup, dań jednogarnkowych i oczywiście pasztetów. Jest bardzo smaczna i ma tę zaletę, że się nie rozpada podczas gotowania. Jedzmy fasolę jak najczęściej, doskonale zastępuje mięso, syci, dodaje zdrowia i urody. Smacznego!
Składniki:
1 szklanka czarnej fasoli
1 marchewka
1 łyżka kaszy manny
2 cebule
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
1 liść laurowy
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Fasolę zalać wodą i zostawić na noc. Fasolę odcedzić, ponownie zalać wodą, dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Ugotowaną fasolę ostudzić i odcedzić. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni. Do cebuli dodać startą marchewkę, i dusić razem dwie minuty.
Do malaksera przełożyć fasolkę, podduszoną cebulę z marchewką, przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, kaszę i przyprawy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę fasolową. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.