Fasola, czym jest ciemniejsza, tym ma więcej wartości odżywczych, a czarna fasola jest olbrzymią skarbnicą tych najcenniejszych. Czarna fasola jest doskonała do sałatek, past, zup, dań jednogarnkowych i oczywiście pasztetów. Jest bardzo smaczna i ma tę zaletę, że się nie rozpada podczas gotowania. Jedzmy fasolę jak najczęściej, doskonale zastępuje mięso, syci, dodaje zdrowia i urody. Smacznego!

Składniki:

1 szklanka czarnej fasoli

1 marchewka

1 łyżka kaszy manny

2 cebule

2 jajka

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka mielonego kminku

1 liść laurowy

sól, pieprz

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Fasolę zalać wodą i zostawić na noc. Fasolę odcedzić, ponownie zalać wodą, dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Ugotowaną fasolę ostudzić i odcedzić. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni. Do cebuli dodać startą marchewkę, i dusić razem dwie minuty.

Do malaksera przełożyć fasolkę, podduszoną cebulę z marchewką, przeciśnięty przez praskę czosnek, jaja, kaszę i przyprawy. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Formę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę fasolową. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o