Jest to wyśmienite i proste do przygotowania danie z aromatycznymi pulpecikami, duszonymi w śmietanie. W Szwecji pulpeciki zazwyczaj podaje się z borówkami, na szczęście, z powodzeniem można je zastąpić łatwiej dostępną u nas żurawiną. Do takich pulpecików zwyczajowo podaje się sałatkę z czerwonej kapusty z jabłkami i buraczkami. Smacznego!
Składniki:
100 g wędzonego boczku
1 mała cebula
450 g chudej, mielonej wieprzowiny
50 g bułki tartej
½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
sól, pieprz mielony
15 g masła
1 łyżka oleju
1 cytryna
3 łyżki żurawiny
4 łyżki posiekanego koperku
150 ml bulionu drobiowego
150 ml kwaśnej śmietany
koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Boczek pozbawić skóry, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do dużej miski przełożyć pokrojony boczek, cebulę, zmielone mięso, bułkę tartą, przyprawy, całość staranie wymieszać.
Ulepić z mięsnej masy 24 kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni podgrzać masło z olejem, wyłożyć pulpeciki i smażyć na dużym ogniu przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając, do zarumienienia ze wszystkich stron. Wyszorować cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Do patelni z pulpecikami dodać startą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok, żurawinę, 2 łyżki koperku oraz bulion.
Całość zagotować, cały czas delikatnie mieszając. Po zagotowaniu, patelnię przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu przez 5 minut, aż prawie cały płyn odparuje. Do pulpecików wolno dodać śmietanę i pozostały koperek, doprawić do smaku. Ostrożnie podgrzać całość.
Pulpeciki podawać udekorowane gałązkami koperku.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels