Jest to wyśmienite i proste do przygotowania danie z aromatycznymi pulpecikami, duszonymi w śmietanie. W Szwecji pulpeciki zazwyczaj podaje się z borówkami, na szczęście, z powodzeniem można je zastąpić łatwiej dostępną u nas żurawiną. Do takich pulpecików zwyczajowo podaje się sałatkę z czerwonej kapusty z jabłkami i buraczkami. Smacznego!

Składniki:

100 g wędzonego boczku

1 mała cebula

450 g chudej, mielonej wieprzowiny

50 g bułki tartej

½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

sól, pieprz mielony

15 g masła

1 łyżka oleju

1 cytryna

3 łyżki żurawiny

4 łyżki posiekanego koperku

150 ml bulionu drobiowego

150 ml kwaśnej śmietany

koperek do dekoracji

Przygotowanie:

Boczek pozbawić skóry, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do dużej miski przełożyć pokrojony boczek, cebulę, zmielone mięso, bułkę tartą, przyprawy, całość staranie wymieszać.

Ulepić z mięsnej masy 24 kuleczki, wielkości orzecha włoskiego. Na dużej patelni podgrzać masło z olejem, wyłożyć pulpeciki i smażyć na dużym ogniu przez 6 minut, od czasu do czasu mieszając, do zarumienienia ze wszystkich stron. Wyszorować cytrynę, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Do patelni z pulpecikami dodać startą skórkę z cytryny, wyciśnięty sok, żurawinę, 2 łyżki koperku oraz bulion.

Całość zagotować, cały czas delikatnie mieszając. Po zagotowaniu, patelnię przykryć pokrywką, dusić na małym ogniu przez 5 minut, aż prawie cały płyn odparuje. Do pulpecików wolno dodać śmietanę i pozostały koperek, doprawić do smaku. Ostrożnie podgrzać całość.

Pulpeciki podawać udekorowane gałązkami koperku.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments