Cukinia ma same zalety, jest neutralna w smaku, więc doskonale nadaje się do przygotowania przeróżnych dań, ciast i przetworów. A że sezon mamy w pełni warto spróbować cukinię w nowych odsłonach. Roladki z cukinii można przygotować z każdego rodzaju mięsa, a upiec je można w domowym piekarniku lub na grillu. Cukinia zapiekana z ziołami to proste i szybkie danie, które można podawać na każdą okazję. Ciekawe w smaku są racuchy z cukinii, które są świetnym dodatkiem do sałatek i mięsa lub można je podać na deser, z syropem malinowym lub klonowym. Smacznego!

Roladki z cukinii

Składniki:

50 dag mięsa mielonego

1 łyżka majeranku

2 ząbki czosnku

5 dag cebuli

1 jajko

1 średnia cukinia

oliwa

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

W misce wymieszać mięso z majerankiem, rozgniecionym czosnkiem posiekaną cebulą i jakiem, doprawić solą i pieprzem, wyrobić masę. Cukinię wraz ze skórką pokroić w cienkie, długie plastry.

Na każdy plaster cukinii położyć farsz z mięsa i zawijać w roladki. Każdą szczelnie zawinąć w posmarowaną oliwą folię aluminiową. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C.

* Roladki podawać z sosem jogurtowym – czosnkowym lub z sosem majonezowo-chrzanowym.

Cukinia zapiekana z ziołami

Składniki:

50 dag młodej cukinii

1 dag masła

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

kilka listków świeżego rozmarynu

½ pęczka natki pietruszki

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki śmietany 12 %

1 łyżka startego, ostrego żółtego sera

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, posypać solą i pieprzem. W formie do zapiekania roztopić masło, dno posypać zagniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą. Dodać rozmaryn i natkę.

Połówki cukinii ułożyć w formie płaską stroną do dołu, skropić sokiem z cytryny, przykryć folią aluminiową. Piec do miękkości w temperaturze 180 stopni C (około 30 minut). Zdjąć folię, cukinie polać sosem ze śmietany i sera, zapiekać jeszcze przez 3 minuty. Podawać gorące.

Racuchy z cukinią

Składniki:

15 dag mąki kukurydzianej

10 dag cukinii

400 ml mleka

25 dag mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

zmielone gałka muszkatołowa, cynamon, goździki

2 jajka

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mąkę kukurydzianą rozetrzeć z 300 ml gorącej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia.

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię, podlać odrobiną wody i dusić ok. 5 minut.

Dodać do mąki kukurydzianej cukinię oraz ciepłe mleko. Utrzeć mikserem lub trzepaczką na gładką masę. Dodać pozostałe składniki, całość starannie wymieszać.

Rozgrzać patelnię z olejem, nakładać łyżką niewielkie placuszki, smażyć z obydwu stron na rumiano.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments