Cukinia ma same zalety, jest neutralna w smaku, więc doskonale nadaje się do przygotowania przeróżnych dań, ciast i przetworów. A że sezon mamy w pełni warto spróbować cukinię w nowych odsłonach. Roladki z cukinii można przygotować z każdego rodzaju mięsa, a upiec je można w domowym piekarniku lub na grillu. Cukinia zapiekana z ziołami to proste i szybkie danie, które można podawać na każdą okazję. Ciekawe w smaku są racuchy z cukinii, które są świetnym dodatkiem do sałatek i mięsa lub można je podać na deser, z syropem malinowym lub klonowym. Smacznego!
Roladki z cukinii
Składniki:
50 dag mięsa mielonego
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
5 dag cebuli
1 jajko
1 średnia cukinia
oliwa
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszać mięso z majerankiem, rozgniecionym czosnkiem posiekaną cebulą i jakiem, doprawić solą i pieprzem, wyrobić masę. Cukinię wraz ze skórką pokroić w cienkie, długie plastry.
Na każdy plaster cukinii położyć farsz z mięsa i zawijać w roladki. Każdą szczelnie zawinąć w posmarowaną oliwą folię aluminiową. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
* Roladki podawać z sosem jogurtowym – czosnkowym lub z sosem majonezowo-chrzanowym.
Cukinia zapiekana z ziołami
Składniki:
50 dag młodej cukinii
1 dag masła
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
kilka listków świeżego rozmarynu
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki śmietany 12 %
1 łyżka startego, ostrego żółtego sera
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, posypać solą i pieprzem. W formie do zapiekania roztopić masło, dno posypać zagniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą. Dodać rozmaryn i natkę.
Połówki cukinii ułożyć w formie płaską stroną do dołu, skropić sokiem z cytryny, przykryć folią aluminiową. Piec do miękkości w temperaturze 180 stopni C (około 30 minut). Zdjąć folię, cukinie polać sosem ze śmietany i sera, zapiekać jeszcze przez 3 minuty. Podawać gorące.
Racuchy z cukinią
Składniki:
15 dag mąki kukurydzianej
10 dag cukinii
400 ml mleka
25 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zmielone gałka muszkatołowa, cynamon, goździki
2 jajka
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mąkę kukurydzianą rozetrzeć z 300 ml gorącej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię, podlać odrobiną wody i dusić ok. 5 minut.
Dodać do mąki kukurydzianej cukinię oraz ciepłe mleko. Utrzeć mikserem lub trzepaczką na gładką masę. Dodać pozostałe składniki, całość starannie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z olejem, nakładać łyżką niewielkie placuszki, smażyć z obydwu stron na rumiano.