Zielona zupa z awokado jest pikantna w smaku, gęsta i cudownie aksamitna, a przy tym niesamowicie aromatyczna. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale ma też piękną barwę. Dlatego może być serwowana jako egzotyczna przystawka dla gości, z pewnością urozmaici każde menu. Smacznego!
Składniki:
3 dojrzałe awokado
1 cytryna
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
3 dymki
pęczek włoszczyzny
3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
zielony pieprz
1 trawa cytrynowa
5 łyżek gęstej śmietany
1 łyżka oliwy
listki świeżej bazylii
sól, pieprz
grzanki
Przygotowanie:
Do garnka włożyć oczyszczone i pokrojone warzywa z włoszczyzny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zielony pieprz, trawę cytrynową i gotować na małym ogniu do miękkości. Przecedzić bulion przez sito.
Do garnka z bulionem dodać ugotowane warzywa (bez przypraw i trawy cytrynowej), zmiksować. Owoce awokado obrać, przeciąć na połowę, wyjąć pestki. Jedno awokado pokroić w kostkę, pozostałe rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny.
Cebulkę pokroić w paseczki. Umytą papryczkę oczyścić z pestek i pokroić na drobne paseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio na rozgrzany olej na patelni. Dodać papryczkę, cebulki i lekko zarumienić.
Do garnka z bulionem przełożyć rozgniecione widelcem awokado (pokrojone w kostkę odstawić do dekoracji) oraz zawartość patelni. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać.
Na talerze wlać zupę, na wierzchu ułożyć pokrojone awokado, kilka grzanek i listków bazylii.