Zielona zupa z awokado jest pikantna w smaku, gęsta i cudownie aksamitna, a przy tym niesamowicie aromatyczna. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale ma też piękną barwę. Dlatego może być serwowana jako egzotyczna przystawka dla gości, z pewnością urozmaici każde menu. Smacznego!

Składniki:

3 dojrzałe awokado

1 cytryna

1 papryczka chili

2 ząbki czosnku

3 dymki

pęczek włoszczyzny

3 liście laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

zielony pieprz

1 trawa cytrynowa

5 łyżek gęstej śmietany

1 łyżka oliwy

listki świeżej bazylii

sól, pieprz

grzanki

Przygotowanie:

Do garnka włożyć oczyszczone i pokrojone warzywa z włoszczyzny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zielony pieprz, trawę cytrynową i gotować na małym ogniu do miękkości. Przecedzić bulion przez sito.

Do garnka z bulionem dodać ugotowane warzywa (bez przypraw i trawy cytrynowej), zmiksować. Owoce awokado obrać, przeciąć na połowę, wyjąć pestki. Jedno awokado pokroić w kostkę, pozostałe rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny.

Cebulkę pokroić w paseczki. Umytą papryczkę oczyścić z pestek i pokroić na drobne paseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę bezpośrednio na rozgrzany olej na patelni. Dodać papryczkę, cebulki i lekko zarumienić.

Do garnka z bulionem przełożyć rozgniecione widelcem awokado (pokrojone w kostkę odstawić do dekoracji) oraz zawartość patelni. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić solą i pieprzem, delikatnie zamieszać.

Na talerze wlać zupę, na wierzchu ułożyć pokrojone awokado, kilka grzanek i listków bazylii.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments