Ciasto ze śliwkami z lekką i delikatną bezą to bez wątpienia przysmak, który sprawi radość każdemu łasuchowi. Jest zrównoważone w smaku, nie jest za słodkie ani za kwaśne, takie w sam raz! Jego dodatkową zaletą jest to, że jest szybkie do przygotowania. Można je wypiekać z każdym rodzajem śliwek i zapewniam, że za każdym razem świetnie się udaje. Udanego pieczenia!

Ciasto:

200 g miękkiego masła

20 g cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

6 żółtek

420 g mąki pszennej

4 g proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru wanilinowego wymieszanego z 1 łyżeczką cynamonu w proszku

ok. 1 kg śliwek

Beza:

6 białek

200 g cukru

Przygotowanie:

Ciasto:

Masło utrzeć mikserem, stopniowo dodać cukier wymieszany z 1 cukrem wanilinowym.  Oddzielić żółtka o białek. Do ucieranego masła dodawać po jednym żółtku, utrzeć na jednolitą masę.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać stopniowo do ucieranej masy. Wyrabiać ciasto do uzyskania konsystencji kruszonki. Odłożyć filiżankę kruszonki do dekoracji.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć ciasto, lekko docisnąć dłonią. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Na ciasto ściśle rozłożyć śliwki skierowane skórką do ciasta. Śliwki posypać 2 torebką cukru wanilinowego z cynamonem.

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać niewielkie ilości cukru, do uzyskania jednolitej piany. Białko przełożyć do rękawa cukierniczego i robiąc kleksy przykryć śliwki. Przestrzenie pomiędzy kleksami bezy posypać pozostałą kruszonką.

Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) lub 190-200 stopni C (bez termoobiegu) około 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C (termoobieg) lub 170 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez kolejne 35 minut.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Ogrodniczka
28 dni temu

A ja tylko czekam, aż moje śliwy posadzone wiosną zaczną owocować, by sobie takie ciasto zrobić z owoców z domowego ogródka 😀