Sałatki z sosem winegret są propozycją dla osób poszukujących oryginalnych przepisów na sałatki bez majonezu. Wszystkie receptury pochodzą z kuchni francuskiej, słynącej z lekkich i apetycznych dań. Spróbujcie sałatki z ryżu, jest ona najsmaczniejsza na drugi dzień i idealnie nadaje się jako posiłek do pracy. Dla nowoczesnych smakoszy polecam sałatkę z modnym awokado, a dla zabieganych sałatkę kukurydzianą, która jest błyskawiczna w przygotowaniu i doskonale smakuje jako dodatek chociażby do pieczeni. Smacznego!
Sos winegret
Proporcje:
1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny) * 3 łyżki oleju * ½ łyżeczki musztardy * sól, pieprz
Przygotowanie:
Ocet dokładnie wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu i musztardy. Do gęstej masy powoli dolewać olej, nie przerywając mieszania.
Sałatka z ryżu
Składniki:
1 szklanka ryżu
1 puszka groszku zielonego
5 dag sera żółtego
2 jajka
1 cebula
10 dag pieczarek
5 dag szynki
1 łyżka masła
3 korniszony
1 pomidor
kilka oliwek
Podwójna porcja sosu winegret.
Przygotowanie:
Ryż opłukać, wrzucić do dużej ilości wrzącej wody, gotować 20 minut. Osączyć na durszlaku. Groszek osączyć z zalewy. Ser, szynkę, pomidor i korniszony pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w salaterce z sosem winegret.
* Sałatkę przygotować min. 1 godzinę przed podaniem.
Sałatka z awokado
Składniki:
2 awokado
3 pomidory
2 małe cebule
1 łyżka posiekanych listków selera naciowego
sos winegret
Przygotowanie:
Awokado umyć pod bieżącą wodą. Przekroić wzdłuż na połowę i wyjąć pestki, ostrym nożem zdjąć skórkę i pokrajać w grube plastry. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w ćwiartki.
Cebulę obrać i pokroić w obręcze. W salaterce połączyć składniki, dodać listki selera, delikatnie wymieszać.
Sałatka kukurydziana
Składniki:
1 puszka kukurydzy
1 cebula
Sos winegret
Przygotowanie:
Kukurydzę odcedzić. Cebulę obrać, pokrajać w kostkę. Kukurydzę wymieszać z cebulą i sosem winegret.