Kwintesencję świątecznych aromatów można odnaleźć w zupach z suszonych owoców, w rosole z cynamonowymi kluseczkami czy w zupie z migdałów. Przepisy na te niecodzienne zupy z powodzeniem mogą być wykorzystane przez każdego, nawet zatwardziałego tradycjonalisty, dla którego obowiązkowo, podczas świąt najważniejszą z zup jest barszcz czerwony z uszkami. Smacznych, świątecznych zup!

Zupa z suszonych owoców

Składniki:

3 litry wody

400 g suszu na kompot świąteczny

200 g suszonych śliwek (bez pestek)

150 g słodkiej śmietanki

2 kawałki kory cynamonu

2 łyżki mielonego cynamonu

1 laka wanilii

150 g cukru trzcinowego

1 opakowanie drobnego makaronu

prażone płatki migdałów

Przygotowanie:

Suszone owoce, obydwa rodzaj cynamonu, miąższ z laski wanilii oraz cukier gotować w 3 litrach wody, na małym ogniu około 1 ½ godziny.

Wywar ostudzić, wyjąć korę cynamonu, wszystkie gruszki, połowę jabłek. Pozostałe owoce oraz wywar zmiksować na gładką masę. Dodać zahartowaną śmietankę i ponownie zagotować.

Ugotować makaron, połączyć z zupą, przelać do talerzy. Każdy talerz udekorować płatkami migdałów.

Rosół z kluseczkami cynamonowymi

Składniki:

3 litry klasycznego rosołu

6 łyżek rodzynek

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kluseczki:

6 łyżek mąki

½ łyżeczki cynamonu

woda

Przygotowanie:

Przygotować klasyczny rosół. Po ugotowaniu przecedzić, by uzyskać klarowny wywar. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić. Po ostudzeniu odsączyć na sitku.

Przygotować kluseczki: z mąki, cynamonu i wody zagnieść elastyczne ciasto. Palcami odrywać po kawałku malutkie porcje i formować z nich w palcach 2 centymetrowe kluseczki o wrzecionowatym kształcie. Oprószyć je mąką i odstawić do wysuszenia.

Przygotować garnek z wrzącą, osoloną wodą, partiami wrzucać kluseczki, zagotować je i wyjąć cedzakową łyżką. Rosół podawać z kluseczkami, odsączonymi rodzynkami oraz natką pietruszki.

Zupa migdałowa

Składniki:

1 ½ litra mleka (krowiego, roślinnego)

300 g zmielonych migdałów (bez skórki)

6 łyżek rodzynek

½ łyżeczki cynamonu

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

4 łyżki płatków migdałów

2 szklanki ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

W niewielkiej ilości zimnego mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Zagotować pozostałą część mleka z cynamonem, cukrem i mielonymi migdałami, dodać rodzynki.

Następnie do garnka wlać mleko z mąką, dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia. W oddzielnym garnku ugotować ryz na sypko. Rozlać zupę do talerzy, dodać porcję ryżu, każdy udekorować płatkami migdałowymi. Posypać zupę cynamonem zgodnie z preferencjami smakowymi.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments