Kuchnia indyjska zaskakuje swoim smakiem, barwą i różnorodnością. Mieszanka przypraw sprawia, że proste z pozoru danie, przenosi nas w orientalne rejony świata. Korma w zależności od regionu oznacza różne potrawy, jest także określeniem łagodnego w smaku dania. Korma znaczy również gotowane na wolnym ogniu, z wykorzystaniem mleka, jogurtu, kwaśnej śmietany lub mleczka kokosowego. Kurczak korma to danie dla każdego, przede wszystkim jest łatwe do przygotowania. Na atrakcyjność dania wpływa bez wątpienia dodatek orzechów nerkowca. Zaskoczcie swych bliskich tym daniem. Smacznego gotowania!

Składniki:

4 udka kurczaka

2 jogurty greckie

1 cebula, drobno posiekana

1 duża garść orzechów nerkowca

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka sproszkowanej, słodkiej papryki

2 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i startego

1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej

2 łyżeczki kolendry w proszku (ziarna można zmiażdżyć w moździerzu)

1 łyżeczka kurkumy

szczypta pieprzu cayenne

1 łyżeczka kuminu w proszku

2 nasiona kardamonu

1 liść laurowy

2 łyżki oleju

szczypta soli

Przygotowanie:

W misce wymieszać jogurt, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, paprykę, imbir i sól. Do tak przygotowanej marynaty włożyć poporcjowane kawałki kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

W rondlu podgrzać olej i podsmażyć cebulę przez 2 minuty, dodać 1 posiekany ząbek czosnku oraz pozostałe przyprawy, delikatnie podsmażać przez kolejne 3 minuty. Zamieszać od czasu do czasu.

Do garnka z przyprawami dodać kurczaka i pozostałą marynatę. Dodać ½ – 1 szklankę gorącej wody, liść laurowy. Przykryć garnek pokrywka i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dodać orzechy nerkowca i gotować kolejne 5 minut. Posypać danie posiekaną natką kolendry.

* Kurczak korma najlepiej podawać z ryżem. Zamiast kolendry można użyć natkę pietruszki.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o