Risotto to włoskie danie, którego korzenie sięgają czasów wypraw krzyżowych na Bliski Wschód. Najlepsze risotto robi się z ryżu arborio, który po ugotowaniu zachowuje idealną konsystencję, jest kremowy na zewnątrz i delikatnie jędrny w środku. Ziarenka ryżu w risotto powinny być nieposklejane i otoczone miękką otoczką, wydzielającą skrobię, która przyjemnie zagęszcza sos.

Risotto jest świetnym dodatkiem do posiłku, a jeśli dodamy do niego uduszone wcześniej grzyby lub warzywa, może być pożywnym i bardzo smacznym samodzielnym daniem. Smacznego!

Risotto dyniowe

Składniki:

¾ szklanki ryżu arborio

800 ml bulionu warzywnego

½ dyni hokkaido

2 ząbki czosnku

4 suszone pomidory w oleju

Świeża bazylia

Olej

Sól, pieprz, kurkuma według smaku

Przygotowanie:

Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek, pokroić w kostkę.

Czosnek drobno posiekać.

Na głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek, dodać surowy ryż oraz dynię i podsmażyć kilka minut, ciągle mieszając.

Wlać 1/3 gorącego bulionu, zamieszać, gdy ryż wchłonie cały płyn, dolać kolejną porcję. Czynność powtarzać do całkowitego pochłonięcia przez ryż bulionu.

Kiedy ryż będzie już miękki dodać przyprawy, pokrojone w paseczki suszone pomidory, całość zagotować.

Przed podaniem posypać posiekaną bazylią.

Risotto z kalarepką

Składniki:

¾ szklanki ryżu arborio

800 ml bulionu warzywnego

2 kalarepki

jasna część z 1 pora

olej

koperek

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokroić w drobną kostkę kalarepki i pora.

Rozgrzać głęboką patelnię z olejem, podsmażyć warzywa.

Dodać surowy ryż, wymieszać i smażyć kilka minut ciągle mieszając.

Wlać 1/3 gorącego bulionu, zamieszać, gdy ryż wchłonie cały płyn, dolać kolejną porcję. Czynność powtarzać do całkowitego pochłonięcia przez ryż bulionu.

Kiedy ryż będzie już miękki dodać przyprawy, posypać koperkiem.

 

Risotto paprykowe z oliwkami

Składniki:

1 szklanka ryżu arborio

1 litr bulionu drobiowego

1 duża cebula

40 g czerwonej papryki

½ łyżeczki kurkumy

1 mały kawałek imbiru ( około 5 g)

15 czarnych oliwek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

olej

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę.

Oliwki przekroić na połowę.

Na głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać surowy ryż, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut.

Dodać kurkumę i posiekany imbir i stopniowo dolewać gorący bulion, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie.

Na koniec dodać paprykę i natkę pietruszki, doprawić do smaku, zagotować.

Risotto z zielonym groszkiem

Składniki:

¾ szklanki ryżu arborio

800 ml bulionu warzywnego

200 g mrożonego groszku

jasna część z 1 pora

1 szczypta nitek szafranu

olej

koperek

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Por pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni, na rozgrzanym oleju.

Dodać surowy ryż i szafran, wymieszać i smażyć kilka minut.

Dodać groszek, zamieszać i stopniowo dolewać gorący bulion, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i zmięknie.

Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i dodać przyprawy do smaku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments