Rusza festiwal Polski Cydr online

0
1195

Kronselka, Grafsztynek czy Szara Reneta. To tylko kilka z aż 182 odmian jabłek, jakie uprawiamy w Polsce. Mimo że należymy do ścisłej czołówki światowych producentów jabłek, cydru wciąż wytwarzamy niewiele. O przyczynach tego stanu, trudnej miłości Polaków do cydru oraz o tym, czym ten trunek różni się od wina oraz piwa opowiedzą właściciele czternastu najlepszych krajowych wytwórni rzemieślniczych podczas Festiwalu Polski Cydr online, który trwać będzie od czwartku (21 maja) do soboty (23 maja).

Podczas serii transmisji na żywo będzie można dowiedzieć się między innymi, jak odróżnić cydr dobry od złego i czy można go robić jedynie z jabłek. Małgorzata Minta i Maciej Nowicki wraz ze swoimi gośćmi opowiedzą, dlaczego warto po niego sięgnąć, jak łączyć go z jedzeniem i jaka czeka go przyszłość.

Podczas festiwalu odbędą się spotkania z właścicielami 14 małych rzemieślniczych manufaktur: Cydr Tradycyjny z Trzebnicy, Cydr Chyliczki, Kwaśne Jabłko, Cydr Smykan, Cydrownia Przy Sadzie, Cydr Tabun, Cydr Pełnia, Cydr Podlaski, Filomelos – cydr z Roztocza, Cydr Frys, Cydr Ignaców, Winnica Wieliczka, Winnica Chodorowa i Winnica de Sas.

Transmisje online możecie oglądać tutaj

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments