Dzięki sałatkom z tuńczyka każdy może stać się mistrzem domowych przyjęć. Puszkę z tuńczykiem zawsze warto przechowywać w domowej spiżarce, gdyż stanowi bazę pysznych, szybkich do wykonania i treściwych sałatek. Tuńczyk może być w oleju lub we własnym sosie. Smakuje wyśmienicie zarówno na słono, jak i na słodko. Jest doskonałą i bardzo efektowną przystawką, świetnie pasującą na śniadanie, kolację czy spotkanie towarzyskie. Smacznego! 🙂

Sałatka z tuńczyka warstwowa

Składniki:

1 puszka tuńczyka w oleju

½ puszki kukurydzy

100 g ostrego, żółtego sera

3 jajka

½ pęczka szczypiorku

Sos: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu, sól, pieprz, chili

Przygotowanie:

Jaja ugotować na twardo, ostudzić. Obrać ze skorupek, oddzielić białko od żółtek, posiekać i przełożyć do oddzielnych miseczek.

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Tuńczyka wyjąć z puszki, odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem.

Kukurydzę odsączyć z zalewy.

Przygotować sos: majonez, keczup i przyprawy dokładnie wymieszać. Drobno posiekać szczypior.

W szklanej salaterce układać warstwami: połowę porcji startego, żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu, szczypior, tuńczyk, pozostały sos, resztę sera żółtego oraz na sam wierzch, do dekoracji, posiekane żółtka z odrobiną szczypiorku.

Sałatka z tuńczyka z kolorową fasolą

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

½ puszki fasoli białej

½ puszki fasoli czerwonej

3 ogórki kiszone

½ pęczku szczypiorku

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Tuńczyka oraz obydwie fasole odsączyć z zalewy.

Ogórki kiszone pokroić w kostkę, szczypior drobno posiekać.

Przygotować sos: w miseczce wymieszać majonez z jogurtem, dodać sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, dodać sos i wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z tuńczyka z ryżem

Składniki:

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 torebka ryżu

1 czerwona papryka

1 puszka zielonego groszku

1 cebula

½ pęczka koperku

3 łyżki majonezu

Sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć i ostudzić.

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.

Tuńczyka i groszek zielony odsączyć z zalewy.

Koperek drobno posiekać.

W misce połączyć wszystkie składniki sałatki, dodać majonez, doprawić do smaku słodką papryką solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podawać sałatkę udekorowaną gałązkami koperku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments