Dzięki sałatkom z tuńczyka każdy może stać się mistrzem domowych przyjęć. Puszkę z tuńczykiem zawsze warto przechowywać w domowej spiżarce, gdyż stanowi bazę pysznych, szybkich do wykonania i treściwych sałatek. Tuńczyk może być w oleju lub we własnym sosie. Smakuje wyśmienicie zarówno na słono, jak i na słodko. Jest doskonałą i bardzo efektowną przystawką, świetnie pasującą na śniadanie, kolację czy spotkanie towarzyskie. Smacznego! 🙂
Sałatka z tuńczyka warstwowa
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
½ puszki kukurydzy
100 g ostrego, żółtego sera
3 jajka
½ pęczka szczypiorku
Sos: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka keczupu, sól, pieprz, chili
Przygotowanie:
Jaja ugotować na twardo, ostudzić. Obrać ze skorupek, oddzielić białko od żółtek, posiekać i przełożyć do oddzielnych miseczek.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Tuńczyka wyjąć z puszki, odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem.
Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Przygotować sos: majonez, keczup i przyprawy dokładnie wymieszać. Drobno posiekać szczypior.
W szklanej salaterce układać warstwami: połowę porcji startego, żółtego sera, posiekane białko, połowę sosu, szczypior, tuńczyk, pozostały sos, resztę sera żółtego oraz na sam wierzch, do dekoracji, posiekane żółtka z odrobiną szczypiorku.
Sałatka z tuńczyka z kolorową fasolą
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
½ puszki fasoli białej
½ puszki fasoli czerwonej
3 ogórki kiszone
½ pęczku szczypiorku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Tuńczyka oraz obydwie fasole odsączyć z zalewy.
Ogórki kiszone pokroić w kostkę, szczypior drobno posiekać.
Przygotować sos: w miseczce wymieszać majonez z jogurtem, dodać sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, dodać sos i wymieszać. Schłodzić w lodówce przed podaniem.
Udekorować posiekanym szczypiorkiem.
Sałatka z tuńczyka z ryżem
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 torebka ryżu
1 czerwona papryka
1 puszka zielonego groszku
1 cebula
½ pęczka koperku
3 łyżki majonezu
Sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć i ostudzić.
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.
Tuńczyka i groszek zielony odsączyć z zalewy.
Koperek drobno posiekać.
W misce połączyć wszystkie składniki sałatki, dodać majonez, doprawić do smaku słodką papryką solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Podawać sałatkę udekorowaną gałązkami koperku.