Napar z imbiru rozgrzeje, zadziała antybakteryjnie, przeciwwymiotnie i przeciwwirusowo. To doskonałe wsparcie naszego organizmu w sezonie jesienno-zimowym. Co ciekawe napar z imbiru zaparzyć można zarówno ze świeżego kłącza imbiru, jak również ze sproszkowanego imbiru sprzedawanego jako przyprawa.

Imbir ma szereg właściwości zdrowotnych, również w formie naparu. W tej formie działa rozgrzewająco i pobudza krążenie krwi. Dodatkowo pobudza trawienie, przez co wspomaga odchudzanie, a dzięki poprawie krążenia krwi – także i pracę mózgu. Regularne picie naparu z imbiru znacząco poprawia koncentrację.

Napar poleca się osobom cierpiącym na migreny, gdyż pity regularnie pomaga złagodzić występujące przy nich mdłości oraz zmniejsza ilość napadów. Pomoże także kobietom z bolesnymi miesiączkami, łagodzi objawy zespołu napięcia miesiączkowego. Napar z imbiru warto zastosować na bolące gardło – zarówno przeciwbólowo, jak i przeciwzapalnie. Powinny go również pić osoby z obrzękami, bowiem zawarte w nim olejki eteryczne działają moczopędnie.

Napar z imbiru przygotować można na kilka sposobów. Co ważne, można wykorzystać zarówno świeży korzeń imbiru lub sproszkowany. Należy jedynie pamiętać, że będą się one od siebie nieco różnić smakiem. Surowy imbir jest pikantny i świeży, bardzo dobrze komponuje się z przyprawami korzennymi, natomiast mielony bardziej nadaje się do podawania na słodko, w towarzystwie cynamonu czy jabłek. Przygotowując napar z imbiru należy pamiętać, że o wiele bardziej aromatyczny będzie napar ze startego na tarce korzenia. W ten sposób do wody dostanie się więcej soku, niż z pokrojonych plastrów.

Napar na szybko

5 cm obranego korzenia imbiru,

2 łyżki miodu,

2 plastry cytryny,

szklanka wrzątku,

cynamon.

Imbir kroimy w plastry i zalewamy wrzątkiem. Odczekujemy, aż przestygnie (do około 40 stopni Celsjusza) następnie dodajemy miód, cytrynę oraz szczyptę cynamonu. Temperatura naparu jest ważna, jeśli chcemy korzystać ze zdrowotnych właściwości miodu – w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza miód traci wiele ze swoich właściwości odżywczych.

Napar z imbiru i cytryny na przeziębienie

pól litra wody,

3 cm świeżego, obranego imbiru,

cytryna,

2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie naparu z imbiru:

Plastry imbiru razem z pokrojoną w plastry cytryną układamy w szklankach, a następnie zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Szklanki zakrywamy talerzykami i pozwalamy imbirowi zaparzyć się. Kiedy napar przestygnie zdejmujemy nakrycie, dodajemy miód i dokładnie mieszamy.

Więcej przepisów na napar z imbiru znajdziecie na stronie poradnikzdrowie.pl

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o