Grzyby to niesamowite źródło smaku i składników odżywczych. Już w starożytności ceniono je za walory smakowe, zwłaszcza za aromat i powszechnie wykorzystywano w potrawach. Jak się okazuje grzyby to również leki, obniżają poziom cholesterolu, działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, są hipoglikemiczne i antyoksydacyjne. Jedzmy grzyby dla zdrowia i dla smaku. Smacznego 🙂

Sos z kurek

Składniki:

200 g kurek

180 ml śmietany 30%

½ szklanki pokrojonego szczypiorku (lub cebuli)

sól, pieprz, ziele angielskie

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Oczyścić grzyby, duże okazy przekroić. Rozpuścić na patelni masło, dodać kurki, osolić, dodać ziele angielskie. Smażyć 10 minut, do odparowania wody. Dodać pokrojony szczypior, poddusić 2-3 minuty. Dodać śmietanę i pieprz mielony do smaku. Dusić pod przykryciem 2 minuty.

Sos z leśnych grzybów

Składniki:

1 kg świeżych podgrzybków, prawdziwków, maślaków
1 duża cebula
2 łyżki masła
1 gałązka świeżego tymianku
300 ml śmietanki 30%
sól i pieprz do smaku, natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, podsmażać na maśle. Do cebuli dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Podsmażać 2-3 minuty, dodać pół łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzu, listki tymianku i 250 ml gorącej wody. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut, często mieszając.

Do sosu dodać śmietanę, doprawić do smaku i gotować jeszcze 3-4 minuty. Przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki.

Sos z suszonych grzybów

Składniki:

30-40 g suszonych grzybów

2 cebule

¾ szklanki śmietany

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Grzyby opłukać. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Odstawić na kilka godzin. Grzyby ugotować w tej samej wodzie, w której były moczone. Wywar z grzybów odcedzić i kontynuować gotowanie do odparowania do uzyskania ok. 1 ½ objętości szklanki.

Ugotowane grzyby drobno posiekać. Masło stopić, dodać drobno posiekaną cebulę, udusić. Mąkę dodać do cebuli, zrumienić, rozprowadzić wywarem z grzybów. Dodać grzyby, posolić i popieprzyć do smaku.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments