W Lublinie rusza wspólna akcja miasta i lubelskich restauracji pn. „Inspiruje nas rozmowa”. Jej ideą jest zachęcenie do odłożenia telefonu i wspólnego spędzenia czasu podczas posiłku.

Na stolikach w kilkunastu lubelskich restauracjach pojawią się specjalne schowki na telefony. To odpowiedź na utrwalające się zjawisko korzystania z urządzeń mobilnych w towarzystwie innych osób.

– Nowe technologie są ważną częścią naszego życia, ale warto korzystać z nich rozważnie. Akcja „Inspiruje nas rozmowa” to doskonała okazja, żeby docenić zalety przebywania przy wspólnym stole z rodziną czy przyjaciółmi. Cieszę się, że po raz kolejny lubelska branża gastronomiczna jednoczy się i działa pod wspólnym hasłem, tym razem angażując się w ważny projekt społeczny – mówi Beata Stepaniuk-Kuśmierzak, zastępca prezydenta Lublina.

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w akcji, po zajęciu miejsc w danej restauracji, mogą poprosić kelnera o umieszczenie telefonów w schowku i zamknięcie go na kluczyk. Urządzenia będą dostępne z powrotem po otrzymaniu rachunku, który uwzględni specjalny rabat w wysokości minimum 10 proc.

– Korzyści z udziału w akcji jest wiele – od stworzenia atmosfery sprzyjającej rozmowom, przez zniżkę na paragonie, po możliwość naładowania telefonu, ponieważ schowki wyposażone są w ładowarki – mówi Marcin Kęćko, dyrektor Biura Rozwoju Turystyki Urzędu Miasta Lublin.

Lokale zainteresowane udziałem w akcji powinny przesłać wypełnioną deklarację uczestnictwa. Należy ją dostarczyć za pośrednictwem poczty elektronicznej na adres:miejsceinspiracji@lublin.eu lub osobiście do Biura Rozwoju Turystyki przy ul. Jezuickiej 1/3. O udziale decyduje kolejność zgłoszeń. Pierwszeństwo udziału w akcji przysługuje lokalom, które posiadają tytuł „Miejsce Inspiracji”. Akcja potrwa do końca marca 2023 r.

Akcja „Inspiruje nas rozmowa” ma również zachęcić do odwiedzania restauracji, aby poznawać lubelskie smaki i skupić się na walorach dań przygotowanych przez lokalnych szefów kuchni.

Źródło: Urząd Miasta Lublin

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments