Gęsty bulion teriyaki jest wspaniałym i lekkim posiłkiem, prostym do przygotowania, ze składników ogólnodostępnych w każdym domu. Sos teriyaki można zastąpić jasnym sosem sojowym, a makaron ryżowy, dowolnym makaronem jajecznym. Do bulionu warto wykorzystać marchewkę, pietruszkę, paprykę pokrojone w drobne paseczki. Bulion najlepiej podawać w miseczkach, udekorowanych ziarnami sezamu i natką pietruszki. Dla osób lubiących ostre smaki można dodać kilka kropel dowolnego, ostrego sosu chilli.

Składniki:

1,4 litra gorącego bulionu warzywnego

1 łyżeczka utartego świeżego imbiru

2 łyżeczki sosu teriyaki

½ łyżeczki przyprawy „5 smaków”

85 g makaronu ryżowego

300 g pokrojonych jarzyn

85 g grzybów pokrojonych w paski

100 g pieczonego kurczaka, pokrojonego (bez skóry)

1 łyżeczka ziaren sezamowych

sos chilli

Przygotowanie:

Wlać bulin do dużego garnka i podgrzewać, aż zacznie się gotować. Dodać imbir, sos teriyaki, przyprawę „5 smaków” oraz makaron. Gotować 3-4 minuty, czasami delikatnie mieszając makaron, by się nie skleił. Dodać jarzyny i grzyby, gotować kilka minut, na końcu dodać kurczaka i gotować 2 minuty.

Doprawić bulion do smaku i od razu podawać.

* Przyprawa „5 smaków” jest dostępna w większości sklepów z przyprawami, w jej skład wchodzą: anyż gwiaździsty, goździki, cynamon chiński (cassia), pieprz syczuański, koper włoski mielony.

Fot. Pexels/ Zdjęcie poglądowe

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments