Domowe lody truskawkowe są dużo lepsze, smaczniejsze i zdecydowanie zdrowsze od tych kupowanych w sklepach. Warto zakupić maszynkę do robienia lodów, by skrócić czas ich przygotowania i uzyskać idealny deser, co najmniej taki, jak z ulubionej cukierni. Lody można przygotować również w wersji wege, wystarczy śmietankę z mleka krowiego zastąpić śmietanką kokosową, też będzie pysznie. Smacznego!

Lody truskawkowe

Składniki:

35 dag truskawek

3 jajka

1 szklanka śmietanki 30%

½ szklanki cukru

kilka truskawek i listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem ubić na puszystą pianę ( ubijać aż do momentu, gdy jajka zbieleją). Przełożyć do pojemnika z przykrywką, wstawić do zamrażalnika.

Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, zmiksować. Śmietankę ubić na sztywno. Białka ubić ze szczyptą soli.

Do tężejącej masy żółtkowej dodać masę owocową, bitą śmietanę oraz pianę z białek, składniki delikatnie wymieszać. Masę ponownie wstawić do zamrażalnika na 2-3 godziny. Co pół godziny wyjąć pojemnik i delikatnie zamieszać.

Lody podawać w pucharkach ozdobionych pokrojonymi truskawkami.

Jogurtowe lody truskawkowe

Składniki:

50 dag truskawek

½ szklanki syropu truskawkowego

1 ½ szklanki schłodzonej śmietanki 30 -36%

1 ½ szklanki jogurtu greckiego

½ szklanki cukru

sok z 1 cytryny

listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osączyć, odszypułkować. Owoce zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny, syropem truskawkowy oraz jogurtem na gładki mus.

Śmietankę ubić ze szczyptą soli na sztywno. Delikatnie wymieszać mus owocowy z ubitą śmietaną.

Masę przełożyć do pojemnika na lody, przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 4-5 godzin. Co jedną godzinę masę delikatnie przemieszać. Zamrażanie i mieszanie powtarzać do uzyskania pożądanej konsystencji.

Lody nakładać gałkownicą do miseczek, dekorować listkami mięty.

Sorbet truskawkowy

Składniki:

50 dag truskawek

½ szklanki cukru

2 białka

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, zmikskować z cukrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z musem truskawkowym.

Masę przełożyć do pojemnika na lody, przykryć pokrywką i wstawić do zamrażalnika na 4-5 godzin. Co jedną godzinę masę delikatnie przemieszać.

Zamrażanie i mieszanie powtarzać do uzyskania pożądanej konsystencji.

Wegańskie lody truskawkowe

Składniki:

1 szklanka śmietanki kokosowej

2 ½ szklanki zmiksowanych truskawek

6 łyżeczek syropu z kwiatów czarnego bzu

3 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:

Zmiksować truskawki dzień wcześniej i zamrozić w pojemniku z przykrywką. Śmietankę kokosową, zmiksowane zmrożone truskawki, syrop z kwiatów czarnego bzu oraz cukier puder pomieszać ze sobą za pomocą blendera. Masę przełożyć do zamykanego pojemnika i schować do zamrażarki. Średnio co 1 godzinę zamieszać, aż lody będą wystarczająco zmrożone.

Lody wyjąć z zamrażarki na około 10 minut przed podaniem.

* Mleczko kokosowe należy wybrać jak najbardziej tłuste. Dzień wcześniej schować puszkę do lodówki. Delikatnie otworzyć zimną puszkę (mleczko kokosowe powinno się rozwarstwić), delikatnie wyjąć łyżką białą, gęstą śmietankę kokosową. W puszce pozostawić bezbarwny płyn i wykorzystać do innych dań.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments