Muffiny, gdy są przygotowane ze zdrowych składników, będą wspaniałą przekąską, która bez wątpienia uprzyjemni dzień każdemu. Wystarczy część zwykłej mąki zastąpić zmielonymi migdałami i kaszą manną, a cukier syropem klonowym, by upiec pyszne, zdrowe łakocie. Warto ograniczać spożycie cukru i mąki pszennej, gdyż to właśnie one znacznie wpływają na pogorszenie stanu naszego zdrowia. Smacznego!
Muffiny z gorzką czekoladą
Składniki:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1 szklanka mąki z płaskurki lub samopszy
150 g posiekanej, gorzkiej czekolady
100 g posiekanych orzechów
¼ szklanki oliwy
¼ szklanki pasty tahini
¼ szklanki syropu klonowego
Przygotowanie:
Do miski robota kuchennego włożyć oliwę, pokrojone banany, syrop klonowy, jajka i zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki, zamieszać. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, ponownie zamieszać.
Masę przełożyć do foremek do muffinek i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Muffiny z białą czekoladą
Składniki:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1 szklanka mielonych migdałów
150 g posiekanej białej czekolady
100 g posiekanych orzechów włoskich
½ szklanki kaszy manny
¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
¼ szklanki pasty tahini
¼ szklanki syropu klonowego
Przygotowanie:
Do miski robota kuchennego włożyć olej, pokrojone banany, syrop klonowy, jajka i zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki, zamieszać. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, ponownie zamieszać.
Masę przełożyć do foremek do muffinek i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.