Muffiny, gdy są przygotowane ze zdrowych składników, będą wspaniałą przekąską, która bez wątpienia uprzyjemni dzień każdemu. Wystarczy część zwykłej mąki zastąpić zmielonymi migdałami i kaszą manną, a cukier syropem klonowym, by upiec pyszne, zdrowe łakocie. Warto ograniczać spożycie cukru i mąki pszennej, gdyż to właśnie one znacznie wpływają na pogorszenie stanu naszego zdrowia. Smacznego!

Muffiny z gorzką czekoladą

Składniki:

3 dojrzałe banany

2 jajka

1 szklanka mąki z płaskurki lub samopszy

1 szklanka mielonych migdałów

150 g posiekanej, gorzkiej czekolady

100 g posiekanych orzechów

¼ szklanki oliwy

¼ szklanki pasty tahini

¼ szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:

Do miski robota kuchennego włożyć oliwę, pokrojone banany, syrop klonowy, jajka i zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki, zamieszać. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, ponownie zamieszać.

Masę przełożyć do foremek do muffinek i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Muffiny z białą czekoladą

Składniki:

3 dojrzałe banany

2 jajka

1 szklanka mielonych migdałów

150 g posiekanej białej czekolady

100 g posiekanych orzechów włoskich

½ szklanki kaszy manny

¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego

¼ szklanki pasty tahini

¼ szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:

Do miski robota kuchennego włożyć olej, pokrojone banany, syrop klonowy, jajka i zmiksować na gładką masę. Dodać suche składniki, zamieszać. Dodać posiekaną czekoladę i orzechy, ponownie zamieszać.

Masę przełożyć do foremek do muffinek i piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments