Wegańskie przepisy na bułeczki i chleb z dynią, dzięki wykorzystaniu nietypowych składników, są wolne od glutenu. Do ich wypieku wykorzystywana jest guma guar, która sprawia, że są sprężyste oraz mają bardzo dobrą konsystencję. Guma guar dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, stabilizuje oraz zagęszcza ciasto powodując, że staje się ono lepkie. Do wypieku stosuje się ją w ilości ½ łyżeczki na dwie szklanki mąki bezglutenowej. Jest zamiennikiem pszenicy, jęczmienia oraz żyta.
Bułeczki z dynią
Składniki:
160 g dyni hokaido
150 ml mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
15 g drożdży
1/3 szklanki oleju
½ łyżeczki gumy guar
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłej wody
2 łyżki pestek z dyni do posypania bułeczek
Przygotowanie:
Miąższ z dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pestki z dyni posiekać. Wszystkie składniki (bez pestek) włożyć do miski i wyrobić ciasto. Formować małe, okrągłe bułeczki.
Wierzch bułek posmarować przy użyciu pędzelka, namoczonego w wodzie. Posypać pestkami.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, rozłożyć bułeczki. Od razu wstawić do piekarnika (nie ma potrzeby odstawiania bułeczek do wyrośnięcia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15 minut.
Chleb dyniowy
Składniki:
½ szklanki mąki dyniowej
1 ½ szklanki mąki gryczanej
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki mąki sojowej
1 starte jabłko
½ łyżeczki gumy guar
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
15 g świeżych drożdży
200-300 ml ciepłej wody do zarobienia ciasta
2-3 łyżki pestek z dyni, do posypania wierzchu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić ciasto. Przełożyć do natłuszczonej foremki, wygładzić wierzch mokrą dłonią i posypać pestkami dyni wymieszanymi z 1 łyżką mąki gryczanej i 2 łyżkami wody (dzięki temu pestki nie będą odpadać od chleba).
Postawić chleb w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu około 50 minut, w temperaturze 170 stopni C.