Wegańskie przepisy na bułeczki i chleb z dynią, dzięki wykorzystaniu nietypowych składników, są wolne od glutenu. Do ich wypieku wykorzystywana jest guma guar, która sprawia, że są sprężyste oraz mają bardzo dobrą konsystencję. Guma guar dobrze rozpuszcza się w zimnej wodzie, stabilizuje oraz zagęszcza ciasto powodując, że staje się ono lepkie. Do wypieku stosuje się ją w ilości ½ łyżeczki na dwie szklanki mąki bezglutenowej. Jest zamiennikiem pszenicy, jęczmienia oraz żyta.

Bułeczki z dynią

Składniki:

160 g dyni hokaido

300 ml mąki gryczanej

150 ml mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka soli

15 g drożdży

1/3 szklanki oleju

½ łyżeczki gumy guar

1 łyżeczka cukru

150 ml ciepłej wody

2 łyżki pestek z dyni do posypania bułeczek

Przygotowanie:

Miąższ z dyni zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pestki z dyni posiekać. Wszystkie składniki (bez pestek) włożyć do miski i wyrobić ciasto. Formować małe, okrągłe bułeczki.

Wierzch bułek posmarować przy użyciu pędzelka, namoczonego w wodzie. Posypać pestkami.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, rozłożyć bułeczki. Od razu wstawić do piekarnika (nie ma potrzeby odstawiania bułeczek do wyrośnięcia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15 minut.

Chleb dyniowy

Składniki:

½ szklanki mąki dyniowej

1 ½ szklanki mąki gryczanej

2 duże łyżki mąki ziemniaczanej

2 duże łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki mąki sojowej

1 starte jabłko

½ łyżeczki gumy guar

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki cukru

15 g świeżych drożdży

200-300 ml ciepłej wody do zarobienia ciasta

2-3 łyżki pestek z dyni, do posypania wierzchu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić ciasto. Przełożyć do natłuszczonej foremki, wygładzić wierzch mokrą dłonią i posypać pestkami dyni wymieszanymi z 1 łyżką mąki gryczanej i 2 łyżkami wody (dzięki temu pestki nie będą odpadać od chleba).

Postawić chleb w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.

Piec w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu około 50 minut, w temperaturze 170 stopni C.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments