Wszyscy lubią truskawki, zwłaszcza takie zerwane prosto z krzaczka. Równie pyszne są kremowe desery i ciasta z truskawkami. Zwykły biszkopt, przełożony kremem truskawkowym może stać się prawdziwym arcydziełem. Nie tylko na specjalną okazję warto przygotować deser z kremu truskawkowo-cytrynowego, zaś zapiekany krem truskawkowy z karmelem to istne arcydzieło, zachwyci bez wątpienia każdego. Smacznego!

Krem truskawkowy do biszkoptu

Składniki:

40 dag truskawek

35 dag kremowego twarożku

30 g cukru pudru

Przygotowanie:

Zmiksować 1/3 truskawek, pozostałe pokroić na kawałki. Do zmiksowanych owoców dodać twarożek i cukier puder, wymieszać na gładką masę. Dodać pokrojone truskawki i całość delikatnie połączyć.

* Tak przygotowaną masą przełożyć biszkopt.

Krem truskawkowy do pucharków

Składniki:

KREM TRUSKAWKOWY: ½ szklanki musu truskawkowego * 1 szklanka śmietanki kremówki * ½ szklanki cukru * 1 kieliszek rumu (lub kilka kropli olejku rumowego) * 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany

KREM CYTRYNOWY: sok z 2 cytryn * 1 szklanka śmietanki kremówki * ¾ szklanki cukru* 5 jajek * 2 łyżeczki zagęstnika do śmietany * szczypta soli

Truskawki do dekoracji.

Przygotowanie:

Przygotować krem truskawkowy: Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem. Wymieszać razem z musem truskawkowym i rumem. Wstawić na 15 minut do lodówki.

Przygotować krem cytrynowy: Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru. Miskę ustawić na parze. Śmietankę zagotować i dolać wolno do żółtek, cały czas ubijając na parze. Zdjąć miskę z ognia i dalej ubijać do wystygnięcia. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypać resztę cukru. Razem z sokiem cytrynowym i zagęstnikiem dodać do masy. Delikatnie zamieszać. Wstawić do lodówki na 15 minut. Kremy warstwowo rozłożyć do pucharków, udekorować kawałkami truskawek.

Krem truskawkowy z karmelem

Składniki:

1 litr śmietanki 30%

20 dag cukru

30 dag zmiksowanych truskawek

12 żółtek

10 dag brązowego cukru

Przygotowanie:

Cukier utrzeć z żółtkami. Śmietanę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami i zagotować. Dodać utarte żółtka i ponownie zagrzać (nie gotować!).

Masę rozlać do kokilek żaroodpornych i ustawić je na blaszce do pieczenia. Wlać ciepłą wodę do 2/3 wysokości kokilek i na 20 minut wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po tym czasie wyjąć kokilki z blachy i ostudzić. Ostudzone wstawić do lodówki na 4 godziny.

Przed podaniem cukier rozpuścić na suchej patelni do uzyskania karmelu (uwaga jest bardzo gorący!). Gorącym karmelem polać porcje kremu w kokilkach.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments