Wszyscy lubią truskawki, zwłaszcza takie zerwane prosto z krzaczka. Równie pyszne są kremowe desery i ciasta z truskawkami. Zwykły biszkopt, przełożony kremem truskawkowym może stać się prawdziwym arcydziełem. Nie tylko na specjalną okazję warto przygotować deser z kremu truskawkowo-cytrynowego, zaś zapiekany krem truskawkowy z karmelem to istne arcydzieło, zachwyci bez wątpienia każdego. Smacznego!
Krem truskawkowy do biszkoptu
Składniki:
40 dag truskawek
35 dag kremowego twarożku
30 g cukru pudru
Przygotowanie:
Zmiksować 1/3 truskawek, pozostałe pokroić na kawałki. Do zmiksowanych owoców dodać twarożek i cukier puder, wymieszać na gładką masę. Dodać pokrojone truskawki i całość delikatnie połączyć.
* Tak przygotowaną masą przełożyć biszkopt.
Krem truskawkowy do pucharków
Składniki:
KREM TRUSKAWKOWY: ½ szklanki musu truskawkowego * 1 szklanka śmietanki kremówki * ½ szklanki cukru * 1 kieliszek rumu (lub kilka kropli olejku rumowego) * 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany
KREM CYTRYNOWY: sok z 2 cytryn * 1 szklanka śmietanki kremówki * ¾ szklanki cukru* 5 jajek * 2 łyżeczki zagęstnika do śmietany * szczypta soli
Truskawki do dekoracji.
Przygotowanie:
Przygotować krem truskawkowy: Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem. Wymieszać razem z musem truskawkowym i rumem. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Przygotować krem cytrynowy: Żółtka utrzeć z ½ szklanki cukru. Miskę ustawić na parze. Śmietankę zagotować i dolać wolno do żółtek, cały czas ubijając na parze. Zdjąć miskę z ognia i dalej ubijać do wystygnięcia. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypać resztę cukru. Razem z sokiem cytrynowym i zagęstnikiem dodać do masy. Delikatnie zamieszać. Wstawić do lodówki na 15 minut. Kremy warstwowo rozłożyć do pucharków, udekorować kawałkami truskawek.
Krem truskawkowy z karmelem
Składniki:
1 litr śmietanki 30%
20 dag cukru
30 dag zmiksowanych truskawek
12 żółtek
10 dag brązowego cukru
Przygotowanie:
Cukier utrzeć z żółtkami. Śmietanę wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami i zagotować. Dodać utarte żółtka i ponownie zagrzać (nie gotować!).
Masę rozlać do kokilek żaroodpornych i ustawić je na blaszce do pieczenia. Wlać ciepłą wodę do 2/3 wysokości kokilek i na 20 minut wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po tym czasie wyjąć kokilki z blachy i ostudzić. Ostudzone wstawić do lodówki na 4 godziny.
Przed podaniem cukier rozpuścić na suchej patelni do uzyskania karmelu (uwaga jest bardzo gorący!). Gorącym karmelem polać porcje kremu w kokilkach.