Arbuz ma polską nazwę kawon. Ciekawe, czy jest ona jeszcze gdzieś używana? Właśnie trwa sezon na te owoce, warto więc robić sałatki z arbuza, gdyż są genialne w swej prostocie. Arbuza jadamy na surowo, najlepiej smakuje schłodzony. W przeciwieństwie do melona, najczęściej wykorzystywany jest do deserów i sałatek owocowych. Zawsze warto poznawać nowe smaki, dlatego arbuz z serem feta i cebulą, to ciekawe połączenie orzeźwiającej słodyczy z intensywnie słonym serem, które sprawdza się wyśmienicie. Sałatki owocowe z arbuza to klasyka deserów, róbmy je na różne sposoby. Smacznego!

Sałatka z arbuza i fety

Składniki:

50 dag arbuza

15 dag sera feta

1 mała czerwona cebula

1 ogórek

4 liście sałaty lodowej

10 dag czarnych oliwek

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka octu balsamicznego

Biały pieprz

1 garść świeżych ziół: mięty, melisy, oregano

Przygotowanie:

Sałatę umyć i osuszyć.

Arbuza obrać, miąższ pokroić w plastry, następnie plastry na połowy.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki.

Ser pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki.

Na płaskim półmisku rozłożyć sałatę, na niej arbuza, cebulę, ogórka i ser. Na wierzchu ułożyć oliwki.

Całość skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć pieprzem. Sałatkę posypać ziołami.

Sałatka owocowa z arbuza

Składniki:

½ dużego arbuza

2 łyżki cukru pudru

1 kieliszek winiaku lub rumu

listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Arbuza podzielić na ćwiartki, obrać ze skórki, delikatnie usunąć pestki oraz część włóknistą ze środka. Pokroić w kostkę.

Do szklanej salaterki włożyć pokrojonego arbuza, posypać cukrem pudrem, skropić alkoholem i włożyć pod przykryciem na około 1 godzinę do lodówki.

Udekorować listkami mięty przed podaniem.

Sałatka owocowa z arbuza z dynią

Składniki:

250 g arbuza

250 g dyni

2 duże jabłka

10 moreli

2 łyżki soku z cytryny

3 łyżki miodu

bita śmietana

Przygotowanie:

Arbuza obrać ze skórki, delikatnie usunąć pestki oraz część włóknistą ze środka. Pokroić w kostkę.

Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.

Morele umyć, pozbawić pestek i pokroić w paseczki.

Miód połączyć z sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać.

Owoce wyłożyć do szklanej salaterki, polać miodem z sokiem, delikatnie zamieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

* W wersji dietetycznej można zrezygnować ze śmietany.

Sałatka owocowa z arbuza i brzoskwiń

Składniki:

½ dużego arbuza

3 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

2 brzoskwinie

1 szklanka malin

2 łyżeczki miodu

2 łyżki soku z cytryny

bita śmietana

Przygotowanie:

Wydrążyć arbuza, uważając by nie uszkodzić skórki. Z miąższu delikatnie usunąć pestki oraz część włóknistą ze środka. Pokroić w kostkę.

Brzoskwinie sparzyć we wrzątku, zdjąć skórkę, usunąć pestkę i pokroić na ósemki.

Miód połączyć z sokiem z cytryny, dodać orzechy, delikatnie wymieszać.

Arbuza i brzoskwinie wyłożyć do miski, polać miodem z sokiem i orzechami, zamieszać. Dodać maliny, uważając by ich nie zgnieść.

Owoce przełożyć do wydrążonej skórki arbuza. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

* W wersji dietetycznej można zrezygnować ze śmietany.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o