Arbuz ma polską nazwę kawon. Ciekawe, czy jest ona jeszcze gdzieś używana? Właśnie trwa sezon na te owoce, warto więc robić sałatki z arbuza, gdyż są genialne w swej prostocie. Arbuza jadamy na surowo, najlepiej smakuje schłodzony. W przeciwieństwie do melona, najczęściej wykorzystywany jest do deserów i sałatek owocowych. Zawsze warto poznawać nowe smaki, dlatego arbuz z serem feta i cebulą, to ciekawe połączenie orzeźwiającej słodyczy z intensywnie słonym serem, które sprawdza się wyśmienicie. Sałatki owocowe z arbuza to klasyka deserów, róbmy je na różne sposoby. Smacznego!
Sałatka z arbuza i fety
Składniki:
50 dag arbuza
15 dag sera feta
1 mała czerwona cebula
1 ogórek
4 liście sałaty lodowej
10 dag czarnych oliwek
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
Biały pieprz
1 garść świeżych ziół: mięty, melisy, oregano
Przygotowanie:
Sałatę umyć i osuszyć.
Arbuza obrać, miąższ pokroić w plastry, następnie plastry na połowy.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki.
Ser pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki.
Na płaskim półmisku rozłożyć sałatę, na niej arbuza, cebulę, ogórka i ser. Na wierzchu ułożyć oliwki.
Całość skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć pieprzem. Sałatkę posypać ziołami.
Sałatka owocowa z arbuza
Składniki:
½ dużego arbuza
2 łyżki cukru pudru
1 kieliszek winiaku lub rumu
listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Arbuza podzielić na ćwiartki, obrać ze skórki, delikatnie usunąć pestki oraz część włóknistą ze środka. Pokroić w kostkę.
Do szklanej salaterki włożyć pokrojonego arbuza, posypać cukrem pudrem, skropić alkoholem i włożyć pod przykryciem na około 1 godzinę do lodówki.
Udekorować listkami mięty przed podaniem.
Sałatka owocowa z arbuza z dynią
Składniki:
250 g arbuza
250 g dyni
2 duże jabłka
10 moreli
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki miodu
bita śmietana
Przygotowanie:
Arbuza obrać ze skórki, delikatnie usunąć pestki oraz część włóknistą ze środka. Pokroić w kostkę.
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki.
Morele umyć, pozbawić pestek i pokroić w paseczki.
Miód połączyć z sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać.
Owoce wyłożyć do szklanej salaterki, polać miodem z sokiem, delikatnie zamieszać. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
* W wersji dietetycznej można zrezygnować ze śmietany.
Sałatka owocowa z arbuza i brzoskwiń
Składniki:
½ dużego arbuza
3 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
2 brzoskwinie
1 szklanka malin
2 łyżeczki miodu
2 łyżki soku z cytryny
bita śmietana
Przygotowanie:
Wydrążyć arbuza, uważając by nie uszkodzić skórki. Z miąższu delikatnie usunąć pestki oraz część włóknistą ze środka. Pokroić w kostkę.
Brzoskwinie sparzyć we wrzątku, zdjąć skórkę, usunąć pestkę i pokroić na ósemki.
Miód połączyć z sokiem z cytryny, dodać orzechy, delikatnie wymieszać.
Arbuza i brzoskwinie wyłożyć do miski, polać miodem z sokiem i orzechami, zamieszać. Dodać maliny, uważając by ich nie zgnieść.
Owoce przełożyć do wydrążonej skórki arbuza. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
* W wersji dietetycznej można zrezygnować ze śmietany.