Modę na drobne przekąski, skracające czas oczekiwania na główny posiłek, zapoczątkowali Hiszpanie, u których wręcz niemożliwe jest wypicie lampki wina bez tapas. Bogactwo mini kąsków jest ogromne, dlatego podaje się je na licznych talerzykach, tackach i w małych miseczkach. Na czele ulubionych tapas plasuje się tortilla. Tradycyjna przyrządzana jest z ziemniaków, cebuli, jaj i jest to klasyka kuchni hiszpańskiej. Warto również wypróbować odmienne jej warianty, w wersji z krewetkami, orzeszkami pinii, szpinakiem czy papryką. Warto! Smacznego.
Tortilla z piekarnika
Składniki:
(na 4 porcje)
oliwa do formy i smażenia
2 ząbki czosnku
4 cebule dymki
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
3 ziemniaki ugotowane na półtwardo
5 jajek
75 g kwaśnej śmietany
150 g startego sera żółtego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować prostokątną formę do zapiekania o wymiarach 18 x 25 cm, wyłożyć pergaminem i posmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
Obrać czosnek, dymkę oczyścić, opłukać i drobno posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, drobno pokroić.
Rozgrzać trochę oliwy, poddusić cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodać paprykę, dusić na małym ogniu ok. 8 minut, ostudzić.
Ziemniaki pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami. Roztrzepać jajka, wymieszać ze śmietaną, startym serem i szczypiorkiem. Dodać warzywa z patelni, posolić i popieprzyć do smaku.
Masę wyłożyć do formy do zapiekania i wygładzić wierzch. Nagrzać piekarnik, wstawić formę z masą i piec przez 25 minut. Wyjąć tortillę i sprawdzić, czy środek również w środku jest ścięty.
Wyjąć z formy, pokroić w kostkę, w każdy kwadracik wbić drewnianą szpadkę lub wykałaczkę i podawać na tacce lub półmisku.
Tortilla ze szpinakiem
Składniki:
(na 4 porcje)
500 g szpinaku
4 ziemniaki
1 duża cebula
oliwa
25 g orzeszków pinii
5 jajek
sól gruba
Przygotowanie:
Szpinak oczyścić, dokładnie opłukać o osączyć. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebulę obrać i posiekać, zrumienić na rozgrzanej oliwie.
Dodać szpinak i ziemniaki. Mieszać tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. Wyjąć i odsączyć. Do ubitych na puszystą masę jajek dodać orzeszki pinii. Masę wymieszać z ziemniakami i cebulą.
Masę jajeczno-ziemniaczaną wylać na patelnię, posolić i smażyć na oliwie 5 minut, aż tortilla się zetnie. Zmniejszyć ogień, odwrócić tortillę i usmażyć wierzch na jasny brąz. Pokroić tortillę w kostkę, podawać na zimno.
Tortilla z krewetkami
Składniki:
(na 4 porcje)
250 ml wody
8 łyżek mąki grochowej
8 łyżek mąki pszennej
3 cebule
250 g sprawionych krewetek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soli
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Oba rodzaje mąki wymieszać w misce z 250 ml zimnej wody na rzadkie ciasto (takie jak na omlety). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krewetki oczyścić, usunąć czarne jelito i drobno posiekać. Cebulę, krewetki i posiekaną natkę pietruszki dodać do ciasta.
Ciasto wymieszać, posolić i odstawić na 3 godziny (w temperaturze pokojowej). Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste dodać odrobinę wody.
Dno rozgrzanej patelni równomiernie pokryć warstwą oliwy, nakładać ciasto chochlą. Porcję ciasta spłaszczyć na grubość omletów. Smażyć z obydwu stron na złotobrązowy kolor, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Pokroić na trójkąty, można podawać na ciepło lub zimno.