Modę na drobne przekąski, skracające czas oczekiwania na główny posiłek, zapoczątkowali Hiszpanie, u których wręcz niemożliwe jest wypicie lampki wina bez tapas. Bogactwo mini kąsków jest ogromne, dlatego podaje się je na licznych talerzykach, tackach i w małych miseczkach. Na czele ulubionych tapas plasuje się tortilla. Tradycyjna przyrządzana jest z ziemniaków, cebuli, jaj i jest to klasyka kuchni hiszpańskiej. Warto również wypróbować odmienne jej warianty, w wersji z krewetkami, orzeszkami pinii, szpinakiem czy papryką. Warto! Smacznego.

Tortilla z piekarnika

Składniki:

(na 4 porcje)

oliwa do formy i smażenia

2 ząbki czosnku

4 cebule dymki

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

3 ziemniaki ugotowane na półtwardo

5 jajek

75 g kwaśnej śmietany

150 g startego sera żółtego

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować prostokątną formę do zapiekania o wymiarach 18 x 25 cm, wyłożyć pergaminem i posmarować oliwą. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.

Obrać czosnek, dymkę oczyścić, opłukać i drobno posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, drobno pokroić.

Rozgrzać trochę oliwy, poddusić cebulkę i rozgnieciony czosnek. Dodać paprykę, dusić na małym ogniu ok. 8 minut, ostudzić.

Ziemniaki pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami. Roztrzepać jajka, wymieszać ze śmietaną, startym serem i szczypiorkiem. Dodać warzywa z patelni, posolić i popieprzyć do smaku.

Masę wyłożyć do formy do zapiekania i wygładzić wierzch. Nagrzać piekarnik, wstawić formę z masą i piec przez 25 minut. Wyjąć tortillę i sprawdzić, czy środek również w środku jest ścięty.

Wyjąć z formy, pokroić w kostkę, w każdy kwadracik wbić drewnianą szpadkę lub wykałaczkę i podawać na tacce lub półmisku.

Tortilla ze szpinakiem

Składniki:

(na 4 porcje)

500 g szpinaku

4 ziemniaki

1 duża cebula

oliwa

25 g orzeszków pinii

5 jajek

sól gruba

Przygotowanie:

Szpinak oczyścić, dokładnie opłukać o osączyć. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć. Cebulę obrać i posiekać, zrumienić na rozgrzanej oliwie.

Dodać szpinak i ziemniaki. Mieszać tak długo, aż liście szpinaku zmiękną. Wyjąć i odsączyć. Do ubitych na puszystą masę jajek dodać orzeszki pinii. Masę wymieszać z ziemniakami i cebulą.

Masę jajeczno-ziemniaczaną wylać na patelnię, posolić i smażyć na oliwie 5 minut, aż tortilla się zetnie. Zmniejszyć ogień, odwrócić tortillę i usmażyć wierzch na jasny brąz. Pokroić tortillę w kostkę, podawać na zimno.

Tortilla z krewetkami

Składniki:

(na 4 porcje)

250 ml wody

8 łyżek mąki grochowej

8 łyżek mąki pszennej

3 cebule

250 g sprawionych krewetek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka soli

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Oba rodzaje mąki wymieszać w misce z 250 ml zimnej wody na rzadkie ciasto (takie jak na omlety). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Krewetki oczyścić, usunąć czarne jelito i drobno posiekać. Cebulę, krewetki i posiekaną natkę pietruszki dodać do ciasta.

Ciasto wymieszać, posolić i odstawić na 3 godziny (w temperaturze pokojowej). Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste dodać odrobinę wody.

Dno rozgrzanej patelni równomiernie pokryć warstwą oliwy, nakładać ciasto chochlą. Porcję ciasta spłaszczyć na grubość omletów. Smażyć z obydwu stron na złotobrązowy kolor, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Pokroić na trójkąty, można podawać na ciepło lub zimno.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments