Cukinii mamy pod dostatkiem, dlatego polecam kilka przepisów na dania z tym pysznym warzywem w roli głównej. Spróbujcie jak wybornie smakuje z ryżem i szafranem. Do przygotowania tego risotto najlepiej wykorzystać ryż arborio, który świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami. Zaszalejcie w kuchni i nie żałujcie do tego dania szafranu. Warto! Jak cukinia, to i przetwory. Polecam kiszoną cukinię, robioną jak ogórki małosolne. Jest niebywale smaczna i delikatna, pasuje przy tym do wszystkiego. Kto jeszcze nie jadł chleba z cukinii i orzechów? Upieczcie taki chleb – jest niebywale aromatyczny. Smacznego gotowania!
Risotto z cukinią i z szafranem
Składniki:
1 pęczek cebuli dymki
2 ząbki czosnku
400 g młodych cukinii
4 łyżki masła
400 g ryżu
1/8 litra wytrawnego, białego wina
800 ml wywaru z warzyw
1 opakowanie nitek szafranu (0,1 g)
2 łyżki małych kaparów
2 łyżki świeżo utartego parmezanu
sól i pierz
2 łyżki orzeszków pioniowych
Przygotowanie:
Cebulę dymkę oczyścić i pokroić w drobne krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinie umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
Wszystko poddusić na 2 łyżkach masła. Dołączyć nieumyty ryż i dusić tak długo, aż ziarna oblepią się tłuszczem. Dolać wino i odparować.
Wywar z warzyw ogrzać razem z 300 ml wody. Szafran rozetrzeć, rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego wywaru i łącznie z kaparami dodać do ryżu. Ugotować ryż bez przykrycia na jędrno (czas gotowania około 20 minut). W czasie gotowania dolewać stopniowo pozostały wywar i często mieszać.
Do ryżu dodać pozostałe masło w kawałkach i parmezan.
Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu i posypać nimi risotto.
Cukinia małosolna
Solanka:
1 litr wody – 20-25 g soli ( duża, czubata łyżka)
Otrzymuje się stężenie roztworu około 2,5%.
Ważne! im dłużej chcemy przechowywać kiszonkę, tym trzeba użyć więcej soli do przygotowania solanki.
Składniki:
1 kg małych cukinii
korzeń chrzanu
6-8 ząbków czosnku
baldachimy kopru
1 łyżeczka gorczycy
2 litry gorącej wody
2 łyżki soli kuchennej (niejodowanej)
Przygotowanie:
Cukinię umyć, razem ze skórką pokroić w grube plastry (dużą cukinię należy pozbawić gniazd nasiennych i razem ze skórką pokroić na mniejsze kawałki). Słój wyparzyć i osuszyć.
Przygotować solankę (sól rozpuścić w gorącej wodzie).
W słoju ułożyć ciasno cukinię, czosnek, kawałek chrzanu, koper, ziarna gorczycy.
Całość zalać chłodną solanką, do przykrycia wszystkich składników.
Zakręcić i odstawić do kiszenia w ciemne i chłodne miejsce.
Cukinia jest już bardzo smaczna po kilku dniach kiszenia.
Chleb z cukinii z orzechami
Składniki na 2 bochenki chleba:
2 szklanki cukinii, pokrojonej w drobną kostkę
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
125 g masła
½ szklanki oleju
1¾ szklanki cukru
2 jaja
1 łyżeczka olejku waniliowego
½ szklanki gęstej śmietany
1½ szklanki pszennej mąki razowej (typ 2000)
1 szklanka mąki uniwersalnej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Podgrzać piekarnik do 1800C.
Utrzeć masło z olejem i cukrem. Dodać jaja, wanilię i śmietanę.
W drugiej misce wymieszać razem wszystkie suche składniki. Połączyć je z masą. Dodać cukinię i orzechy.
Wlać ciasto do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek. Piec w piekarniku przez 30-35 minut. Przełożyć na drucianą podstawkę i ostudzić przed podaniem.