Cukinii mamy pod dostatkiem, dlatego polecam kilka przepisów na dania z tym pysznym warzywem w roli głównej. Spróbujcie jak wybornie smakuje z ryżem i szafranem. Do przygotowania tego risotto najlepiej wykorzystać ryż arborio, który świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami. Zaszalejcie w kuchni i nie żałujcie do tego dania szafranu. Warto! Jak cukinia, to i przetwory. Polecam kiszoną cukinię, robioną jak ogórki małosolne. Jest niebywale smaczna i delikatna, pasuje przy tym do wszystkiego. Kto jeszcze nie jadł chleba z cukinii i orzechów? Upieczcie taki chleb – jest niebywale aromatyczny. Smacznego gotowania!

Risotto z cukinią i z szafranem

Składniki:

1 pęczek cebuli dymki

2 ząbki czosnku

400 g młodych cukinii

4 łyżki masła

400 g ryżu

1/8 litra wytrawnego, białego wina

800 ml wywaru z warzyw

1 opakowanie nitek szafranu (0,1 g)

2 łyżki małych kaparów

2 łyżki świeżo utartego parmezanu

sól i pierz

2 łyżki orzeszków pioniowych

Przygotowanie:

Cebulę dymkę oczyścić i pokroić w drobne krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinie umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę.

Wszystko poddusić na 2 łyżkach masła. Dołączyć nieumyty ryż i dusić tak długo, aż ziarna oblepią się tłuszczem. Dolać wino i odparować.

Wywar z warzyw ogrzać razem z 300 ml wody. Szafran rozetrzeć, rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego wywaru i łącznie z kaparami dodać do ryżu. Ugotować ryż bez przykrycia na jędrno (czas gotowania około 20 minut). W czasie gotowania dolewać stopniowo pozostały wywar i często mieszać.

Do ryżu dodać pozostałe masło w kawałkach i parmezan.

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu i posypać nimi risotto.

Cukinia małosolna

Solanka:

1 litr wody – 20-25 g soli ( duża, czubata łyżka)

Otrzymuje się stężenie roztworu około 2,5%.

Ważne! im dłużej chcemy przechowywać kiszonkę, tym trzeba użyć więcej soli do przygotowania solanki.

Składniki:

1 kg małych cukinii

korzeń chrzanu

6-8 ząbków czosnku

baldachimy kopru

1 łyżeczka gorczycy

2 litry gorącej wody

2 łyżki soli kuchennej (niejodowanej)

Przygotowanie:

Cukinię umyć, razem ze skórką pokroić w grube plastry (dużą cukinię należy pozbawić gniazd nasiennych i razem ze skórką pokroić na mniejsze kawałki). Słój wyparzyć i osuszyć.

Przygotować solankę (sól rozpuścić w gorącej wodzie).

W słoju ułożyć ciasno cukinię, czosnek, kawałek chrzanu, koper, ziarna gorczycy.

Całość zalać chłodną solanką, do przykrycia wszystkich składników.

Zakręcić i odstawić do kiszenia w ciemne i chłodne miejsce.

Cukinia jest już bardzo smaczna po kilku dniach kiszenia.

Chleb z cukinii z orzechami

Składniki na 2 bochenki chleba:

2 szklanki cukinii, pokrojonej w drobną kostkę

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

125 g masła

½ szklanki oleju

1¾ szklanki cukru

2 jaja

1 łyżeczka olejku waniliowego

½ szklanki gęstej śmietany

1½ szklanki pszennej mąki razowej (typ 2000)

1 szklanka mąki uniwersalnej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Podgrzać piekarnik do 1800C.

Utrzeć masło z olejem i cukrem. Dodać jaja, wanilię i śmietanę.

W drugiej misce wymieszać razem wszystkie suche składniki. Połączyć je z masą. Dodać cukinię i orzechy.

Wlać ciasto do dwóch wysmarowanych tłuszczem foremek. Piec w piekarniku przez 30-35 minut. Przełożyć na drucianą podstawkę i ostudzić przed podaniem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o