Chrzan jest wspaniałą rośliną, cenioną zarówno za smak, jak i właściwości prozdrowotne. Roślina ta doceniana była już w starożytnym Egipcie oraz Rzymie, w Polsce wykorzystywana była jako przyprawa i ziele lecznicze już od średniowiecza. W kuchni korzeń chrzanu to niezastąpiony dodatek do wędlin, pieczonych mięs i jajek, zaś liście wykorzystywane mogą być do wypieku chleba lub zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Nie wyobrażam sobie świąt bez sosu chrzanowego. Jest niezastąpiony jako dodatek na zimno, jak i na gorąco. Warto przygotować sos do świątecznego obiadu, koniecznie spróbujcie jak świetnie się komponuje pieczeń wieprzowa z jabłkowym sosem chrzanowym, pycha! Smacznego!
Sos chrzanowy – przepis podstawowy
Składniki:
4 łyżki startego, sparzonego chrzanu
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
400 ml bulionu warzywnego
100 ml słodkiej śmietanki (22%)
2 łyżki soku z cytryny
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, pilnować, by się nie zarumieniło.
Dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jasnej zasmażki.
Dodać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
Do gotującego się sosu dodać chrzan, doprawić sokiem cytryny, solą oraz cukrem.
Na zakończenie dodać śmietanę i podgrzać cały czas mieszając, nie gotować.
Jabłkowy sos chrzanowy
Składniki:
4 łyżki startego, sparzonego chrzanu
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
400 ml bulionu warzywnego
200 ml białego, półsłodkiego wina
3 słodkie jabłka
2 łyżki rodzynek
100 ml słodkiej śmietany (22%)
2 łyżki soku z cytryny
Sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ósemki.
Do garnka włożyć pokrojone jabłka i rodzynki, całość zalać winem i dusić do miękkości około 15 minut.
Odsączyć owoce na sicie, zmiksować.
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, pilnować, by się nie zarumieniło.
Dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jasnej zasmażki.
Dodać gorący bulion, zamieszać i zagotować. Dodać chrzan, zmiksowane jabłka z rodzynkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem.
Na zakończenie dodać śmietanę i podgrzać cały czas mieszając, nie gotować.
Żółty sos chrzanowy
Składniki:
4 łyżki startego, sparzonego chrzanu
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
400 ml bulionu warzywnego
2 surowe żółtka
100 ml słodkiej śmietanki (22%)
2 łyżki soku z cytryny
sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, pilnować, by się nie zarumieniło.
Dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jasnej zasmażki.
Dodać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.
Do gotującego się sosu dodać chrzan, doprawić sokiem cytryny, solą oraz cukrem.
Śmietanę połączyć z żółtkami, dodać do sosu i delikatnie podgrzać, cały czas mieszając, nie doprowadzając do wrzenia.