Chrzan jest wspaniałą rośliną, cenioną zarówno za smak, jak i właściwości prozdrowotne. Roślina ta doceniana była już w starożytnym Egipcie oraz Rzymie, w Polsce wykorzystywana była jako przyprawa i ziele lecznicze już od średniowiecza. W kuchni korzeń chrzanu to niezastąpiony dodatek do wędlin, pieczonych mięs i jajek, zaś liście wykorzystywane mogą być do wypieku chleba lub zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Nie wyobrażam sobie świąt bez sosu chrzanowego. Jest niezastąpiony jako dodatek na zimno, jak i na gorąco. Warto przygotować sos do świątecznego obiadu, koniecznie spróbujcie jak świetnie się komponuje pieczeń wieprzowa z jabłkowym sosem chrzanowym, pycha! Smacznego!

Sos chrzanowy – przepis podstawowy

Składniki:

4 łyżki startego, sparzonego chrzanu

2 łyżki masła

1 łyżka mąki pszennej

400 ml bulionu warzywnego

100 ml słodkiej śmietanki (22%)

2 łyżki soku z cytryny

sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, pilnować, by się nie zarumieniło.

Dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jasnej zasmażki.

Dodać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.

Do gotującego się sosu dodać chrzan, doprawić sokiem cytryny, solą oraz cukrem.

Na zakończenie dodać śmietanę i podgrzać cały czas mieszając, nie gotować.

Jabłkowy sos chrzanowy

Składniki:

4 łyżki startego, sparzonego chrzanu

2 łyżki masła

1 łyżka mąki pszennej

400 ml bulionu warzywnego

200 ml białego, półsłodkiego wina

3 słodkie jabłka

2 łyżki rodzynek

100 ml słodkiej śmietany (22%)

2 łyżki soku z cytryny

Sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Obrać jabłka, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ósemki.

Do garnka włożyć pokrojone jabłka i rodzynki, całość zalać winem i dusić do miękkości około 15 minut.

Odsączyć owoce na sicie, zmiksować.

Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, pilnować, by się nie zarumieniło.

Dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jasnej zasmażki.

Dodać gorący bulion, zamieszać i zagotować. Dodać chrzan, zmiksowane jabłka z rodzynkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem.

Na zakończenie dodać śmietanę i podgrzać cały czas mieszając, nie gotować.

Żółty sos chrzanowy

Składniki:

4 łyżki startego, sparzonego chrzanu

2 łyżki masła

1 łyżka mąki pszennej

400 ml bulionu warzywnego

2 surowe żółtka

100 ml słodkiej śmietanki (22%)

2 łyżki soku z cytryny

sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu, pilnować, by się nie zarumieniło.

Dodać mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jasnej zasmażki.

Dodać bulion, zamieszać i doprowadzić do wrzenia.

Do gotującego się sosu dodać chrzan, doprawić sokiem cytryny, solą oraz cukrem.

Śmietanę połączyć z żółtkami, dodać do sosu i delikatnie podgrzać, cały czas mieszając, nie doprowadzając do wrzenia.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o