Przez lata mieszkańcy Lublina jeździli do pobliskich Piask, by zjeść najlepsze, przepyszne kultowe flaki. Ich sława przekroczyła granice województwa i do restauracji „Rarytas” przyjeżdżali również liczni, znani goście, między innymi zajadała się nimi Maryla Rodowicz. Dzisiaj flaki można ugotować z łatwością we własnym domu, wystarczy kupić wstępnie obgotowane i pokrojone flaki i ugotować pyszne danie według starego przepisu. Smacznego! 🙂
Składniki:
1 kg kości wołowych
1 ½ kg flaków
1 włoszczyzna (bez kapusty)
1 cebula
½ kostki smalcu
4 łyżki mąki
1/3 kostki masła
majeranek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Na kościach i włoszczyźnie (bez 1 marchewki i pietruszki) ugotować wywar. Odszumować, odcedzić, dodać flaki. Gotować 40 minut.
Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić mąkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mieszając zrobić rumianą zasmażkę z dodatkiem wody. Połączyć z flakami.
Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę z pietruszką, dodać do garnka z flakami, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować 15 minut, pod koniec gotowania dodać masło z roztartym w dłoniach majerankiem.
Wspaniałe danie dla dorosłych osób,można drobno posiekać flaczki przed gotowaniem i będą smakować naszym dzieciom.WARTO wykorzystać rosół