Przez lata mieszkańcy Lublina jeździli do pobliskich Piask, by zjeść najlepsze, przepyszne kultowe flaki. Ich sława przekroczyła granice województwa i do restauracji „Rarytas” przyjeżdżali również liczni, znani goście, między innymi zajadała się nimi Maryla Rodowicz. Dzisiaj flaki można ugotować z łatwością we własnym domu, wystarczy kupić wstępnie obgotowane i pokrojone flaki i ugotować pyszne danie według starego przepisu. Smacznego! 🙂

Składniki:

1 kg kości wołowych

1 ½ kg flaków

1 włoszczyzna (bez kapusty)

1 cebula

½ kostki smalcu

4 łyżki mąki

1/3 kostki masła

majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

Na kościach i włoszczyźnie (bez 1 marchewki i pietruszki) ugotować wywar. Odszumować, odcedzić, dodać flaki. Gotować 40 minut.

Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić mąkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, mieszając zrobić rumianą zasmażkę z dodatkiem wody. Połączyć z flakami.

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchewkę z pietruszką, dodać do garnka z flakami, doprawić solą i pieprzem. Całość gotować 15 minut, pod koniec gotowania dodać masło z roztartym w dłoniach majerankiem.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Teresa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Teresa
Gość
Teresa

Wspaniałe danie dla dorosłych osób,można drobno posiekać flaczki przed gotowaniem i będą smakować naszym dzieciom.WARTO wykorzystać rosół