Dla wielu osób nie ma grillowania bez karkówki, a przecież jest to bardzo smaczne mięso, które można z powodzeniem dusić w dowolnym sosie i podawać na co dzień. W karkówce na ostro głównym składnikiem sosu są ogórki kiszone, dzięki którym to danie jest bardzo oryginalne. I do tego wszystkiego jeszcze chrzan! Dla mnie, jest to genialne połączenie, koniecznie spróbujcie. Smacznego!

Składniki:

50 dkg karkówki

4 dkg smalcu

1 dkg mąki

150 ml śmietany

10 dkg cebuli

5 dkg tartego chrzanu

15 dkg ogórków kiszonych

2 dkg masła (do ogórków)

2 dkg mąki

Natka pietruszki

Sól, pieprz, curry i cukier do smaku

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić na kawałki, obtoczyć przyprawami i odstawić do lodówki na ok. 24 godziny.

Po wyjęciu mięsa z lodówki, posypać mąką, obtoczyć i obsmażyć w rondlu na rozgrzanym tłuszczu, z drobno pokrojoną cebulą. Po delikatnym obsmażeniu całość zalać 1 szklanką gorącej wody. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem.

Ogórki kiszone obrać ze skórki, pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości.

Śmietanę wymieszać z mąką i chrzanem.

Do rondla z gotującym się karczkiem dodać zawartość patelni z ogórkami i zalać śmietanową zaprawą. Całość zagotować. Posypać natką pietruszki.

* Karkówkę proponuję podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o