Dla wielu osób nie ma grillowania bez karkówki, a przecież jest to bardzo smaczne mięso, które można z powodzeniem dusić w dowolnym sosie i podawać na co dzień. W karkówce na ostro głównym składnikiem sosu są ogórki kiszone, dzięki którym to danie jest bardzo oryginalne. I do tego wszystkiego jeszcze chrzan! Dla mnie, jest to genialne połączenie, koniecznie spróbujcie. Smacznego!
Składniki:
50 dkg karkówki
4 dkg smalcu
1 dkg mąki
150 ml śmietany
10 dkg cebuli
5 dkg tartego chrzanu
15 dkg ogórków kiszonych
2 dkg masła (do ogórków)
2 dkg mąki
Natka pietruszki
Sól, pieprz, curry i cukier do smaku
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić na kawałki, obtoczyć przyprawami i odstawić do lodówki na ok. 24 godziny.
Po wyjęciu mięsa z lodówki, posypać mąką, obtoczyć i obsmażyć w rondlu na rozgrzanym tłuszczu, z drobno pokrojoną cebulą. Po delikatnym obsmażeniu całość zalać 1 szklanką gorącej wody. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem.
Ogórki kiszone obrać ze skórki, pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do miękkości.
Śmietanę wymieszać z mąką i chrzanem.
Do rondla z gotującym się karczkiem dodać zawartość patelni z ogórkami i zalać śmietanową zaprawą. Całość zagotować. Posypać natką pietruszki.
* Karkówkę proponuję podawać z ziemniakami i sałatką z pomidorów.