Kurki to wyjątkowo pyszne grzyby, a do tego mają cudowne właściwości zdrowotne. Polepszają pracę wątroby, wzmacniają wzrok, łagodzą zapalenie spojówek i podwyższają odporność na choroby infekcyjne. Można również zrobić z nich nalewkę lub wysuszyć na słońcu, następnie zmielić w młynku i wykorzystywać jako posypkę do sałatek, kanapek, past (nie przekraczając dawki 1-2 łyżeczek na dobę). Jedzmy kurki jak najczęściej – dla przyjemności i dla zdrowia!
Kurki w śmietanie
Składniki:
200 g kurek
180 ml śmietany 30%
½ szklanki pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz, ziele angielskie
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Oczyścić grzyby, duże okazy przekroić.
Rozpuścić na patelni masło, dodać kurki, osolić, dodać ziele angielskie. Smażyć 10 minut, do odparowania wody. Dodać pokrojony szczypior, poddusić 2-3 minuty. Dodać śmietanę i pieprz mielony do smaku. Dusić pod przykryciem 2 minuty.
Kurki w śmietanie podane z młodymi ziemniakami są tak pyszne, że nie potrzebują już żadnych dodatków. Chyba że będzie to pachnący pomidor lub ogórek małosolny 😉 Smacznego!
* szczypiorek można zastąpić cebulą
WŁAŚNIE tak przygotowane kurki były jadane w rodzinach.