Kurki to wyjątkowo pyszne grzyby, a do tego mają cudowne właściwości zdrowotne. Polepszają pracę wątroby, wzmacniają wzrok, łagodzą zapalenie spojówek i podwyższają odporność na choroby infekcyjne. Można również zrobić z nich nalewkę lub wysuszyć na słońcu, następnie zmielić w młynku i wykorzystywać jako posypkę do sałatek, kanapek, past (nie przekraczając dawki 1-2 łyżeczek na dobę). Jedzmy kurki jak najczęściej – dla przyjemności i dla zdrowia!

Kurki w śmietanie

Składniki:

200 g kurek

180 ml śmietany 30%

½ szklanki pokrojonego szczypiorku

sól, pieprz, ziele angielskie

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Oczyścić grzyby, duże okazy przekroić.

Rozpuścić na patelni masło, dodać kurki, osolić, dodać ziele angielskie. Smażyć 10 minut, do odparowania wody. Dodać pokrojony szczypior, poddusić 2-3 minuty. Dodać śmietanę i pieprz mielony do smaku. Dusić pod przykryciem 2 minuty.

Kurki w śmietanie podane z młodymi ziemniakami są tak pyszne, że nie potrzebują już żadnych dodatków. Chyba że będzie to pachnący pomidor lub ogórek małosolny 😉 Smacznego!

* szczypiorek można zastąpić cebulą

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
Teresa
6 lat temu

WŁAŚNIE tak przygotowane kurki były jadane w rodzinach.