Kurki to wyjątkowo pyszne grzyby, a do tego mają cudowne właściwości zdrowotne. Polepszają pracę wątroby, wzmacniają wzrok, łagodzą zapalenie spojówek i podwyższają odporność na choroby infekcyjne. Można również zrobić z nich nalewkę lub wysuszyć na słońcu, następnie zmielić w młynku i wykorzystywać jako posypkę do sałatek, kanapek, past (nie przekraczając dawki 1-2 łyżeczek na dobę). Jedzmy kurki jak najczęściej – dla przyjemności i dla zdrowia!

Kurki w śmietanie

Składniki:

200 g kurek

180 ml śmietany 30%

½ szklanki pokrojonego szczypiorku

sól, pieprz, ziele angielskie

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Oczyścić grzyby, duże okazy przekroić.

Rozpuścić na patelni masło, dodać kurki, osolić, dodać ziele angielskie. Smażyć 10 minut, do odparowania wody. Dodać pokrojony szczypior, poddusić 2-3 minuty. Dodać śmietanę i pieprz mielony do smaku. Dusić pod przykryciem 2 minuty.

Kurki w śmietanie podane z młodymi ziemniakami są tak pyszne, że nie potrzebują już żadnych dodatków. Chyba że będzie to pachnący pomidor lub ogórek małosolny 😉 Smacznego!

* szczypiorek można zastąpić cebulą

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Teresa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Teresa
Gość
Teresa

WŁAŚNIE tak przygotowane kurki były jadane w rodzinach.