Aronia to jeden z najbardziej wartościowych i jednocześnie niedocenianych owoców, które są uprawiane w Polsce. Posiada między innymi antocyjany i rutynę, które skutecznie uszczelniają ściany naczyń krwionośnych, regulują ich przepuszczalność i co najważniejsze – obniżają ciśnienie krwi. Dlatego warto robić aroniówkę. Na zdrowie!
Przygotowanie:
Do słoja wsypać kilogram dojrzałych, przebranych owoców aronii, oczyszczonych z szypułek i ogonków oraz umytych i osuszonych.
Zalać litrem spirytusu oraz litrem wódki. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w słonecznym miejscu na miesiąc.
Nalewkę wytrawną po przefiltrowaniu zlać, a owoce zasypać cukrem do smaku (pamiętając o tym, że owoce aronii są cierpkie i wymagają sporo cukru). Odstawić na dwa tygodnie, od czasu do czasu poruszając słojem, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przefiltrować, połączyć obie nalewki i rozlać do butelek.
Wskazówki:
Owoce aronii przed przygotowaniem nalewki warto przemrozić przez 1–2 doby.
By uzyskać mocniejszy trunek można nalewkę przygotować w proporcji: 2/3 spirytusu na 1/3 wódki.
Do smaku można dodać laskę wanilii i kilka plasterków korzenia imbiru.
Do tej pory robiłam tylko soki aroniowe, ale po przeczytaniu tego artykułu chyba zrobię i nalewkę 🙂
ja akurat potrzebowalam prostych przepisow na nalewki i sporo takich znalazlam tutaj https://fajnyogrod.pl/ Moim ulubionym jest ten z malinami 🙂