Aronia to jeden z najbardziej wartościowych i jednocześnie niedocenianych owoców, które są uprawiane w Polsce. Posiada między innymi antocyjany i rutynę, które skutecznie uszczelniają ściany naczyń krwionośnych, regulują ich przepuszczalność i co najważniejsze – obniżają ciśnienie krwi. Dlatego warto robić aroniówkę. Na zdrowie!

Przygotowanie:

Do słoja wsypać kilogram dojrzałych, przebranych owoców aronii, oczyszczonych z szypułek i ogonków oraz umytych i osuszonych.

Zalać litrem spirytusu oraz litrem wódki. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w słonecznym miejscu na miesiąc.

Nalewkę wytrawną po przefiltrowaniu zlać, a owoce zasypać cukrem do smaku (pamiętając o tym, że owoce aronii są cierpkie i wymagają sporo cukru). Odstawić na dwa tygodnie, od czasu do czasu poruszając słojem, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przefiltrować, połączyć obie nalewki i rozlać do butelek.

Wskazówki:

Owoce aronii przed przygotowaniem nalewki warto przemrozić przez 1–2 doby.

By uzyskać mocniejszy trunek można nalewkę przygotować w proporcji: 2/3 spirytusu na 1/3 wódki.

Do smaku można dodać laskę wanilii i kilka plasterków korzenia imbiru.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
piwoniaAlinka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
piwonia
Gość

Do tej pory robiłam tylko soki aroniowe, ale po przeczytaniu tego artykułu chyba zrobię i nalewkę 🙂

Alinka
Gość

ja akurat potrzebowalam prostych przepisow na nalewki i sporo takich znalazlam tutaj https://fajnyogrod.pl/ Moim ulubionym jest ten z malinami 🙂