Wróciła moda na kaszę jaglaną, a przecież na Lubelszczyźnie była ona ceniona od wieków. Była powszechnie uprawiana i wykorzystywana do codziennych posiłków. Pieróg jaglany jest przykładem doskonałego wykorzystania kaszy jaglanej w regionalnej kuchni. Jest to placek na kruchym lub drożdżowym cieście, z nadzieniem z kaszy jaglanej z dodatkiem sera i jaj. Świetnie smakuje z masłem i dżemem bezpośrednio po upieczeniu lub po wystudzeniu, ale też podsmażony na patelni. Dzięki dodatkowi kaszy jaglanej długo zachowuje świeżość i można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Spróbujcie, jak smakuje lubelskie 🙂
Składniki:
Nadzienie
50 dag kaszy jaglanej
1 litr mleka
1 kg twarogu
1 kostka masła
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
4 jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
można dodać świeżej mięty
Ciasto na spód
1 ½ szklanki mąki
100 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru
Skórka
250 g mąki
½ szklanki zsiadłego mleka
½ szklanki śmietany
2 jaja
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
10 dag masła
15 dag mąki
10 dag cukru
Wykonanie:
Kaszę musimy przepłukać kilka razy gorącą wodą. Mleko gotujemy z masłem. Następnie dodajemy do niego kaszę i gotujemy do miękkości (od czasu do czasu mieszamy). Musimy lekko ostudzić.
Ser mielimy, dodajemy do kaszy wraz z rozmieszanymi jajkami, cukrem, mąką (warto dodać miętę). Wszystko wymieszać , najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto:
Masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Musimy je schłodzić w lodówce, a potem rozwałkować i wyłożyć na blachę.
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka. Możemy jeszcze dodać do smaku cynamon i cukier waniliowy.
Skórka:
Mąkę, zsiadłe mleko, śmietanę, cukier, jaja, proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce.
Nadzienie z kaszy wykładamy na przygotowane ciasto i wyrównujemy łyżką wierzch. Polewamy „skórką” i posypujemy kruszonką.
Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy kruszonka za bardzo się zrumieni, należy przykryć blaszkę folią aluminiową i dalej piec.