Mięso wieprzowe dostarcza organizmowi cenne białko, zawierające wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka oraz niezastąpione witaminy z grupy B. Daje również wiele możliwości obróbki kulinarnej oraz pozwala na przygotowanie smacznych i nieskomplikowanych potraw. Wieprzowina w piwie jest bardzo prosta do przygotowania, mięso jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Nie bójcie się piwa w tym daniu, alkohol w trakcie duszenia wyparowuje, ale sprawi, że danie zyskuje nowy wymiar. Przepis wart wypróbowania. Jestem pewna, że go polubicie. Smacznego!
Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych (lub szynki)
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 strąk czerwonej papryki
2 duże pomidory
smalec (lub ½ szklanki oleju)
½ szklanki piwa
sól, pieprz, majeranek
1 listek laurowy
natka pietruszki
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę, w rondlu obsmażyć z każdej strony, posolić.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez skórki, piwo i przyprawy.
Naczynie przykryć pokrywką i dusić potrawę około 1 godziny. Na koniec doprawić do smaku i posypać natką pietruszki.
Tak przygotowana wieprzowina doskonale komponuje się z ryżem oraz kaszami.