Mięso wieprzowe dostarcza organizmowi cenne białko, zawierające wszystkie aminokwasy niezbędne dla człowieka oraz niezastąpione witaminy z grupy B. Daje również wiele możliwości obróbki kulinarnej oraz pozwala na przygotowanie smacznych i nieskomplikowanych potraw. Wieprzowina w piwie jest bardzo prosta do przygotowania, mięso jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach. Nie bójcie się piwa w tym daniu, alkohol w trakcie duszenia wyparowuje, ale sprawi, że danie zyskuje nowy wymiar. Przepis wart wypróbowania. Jestem pewna, że go polubicie. Smacznego!

Składniki:

1 kg polędwiczek wieprzowych (lub szynki)

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

1 strąk czerwonej papryki

2 duże pomidory

smalec (lub ½ szklanki oleju)

½ szklanki piwa

sól, pieprz, majeranek

1 listek laurowy

natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę, w rondlu obsmażyć z każdej strony, posolić.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek, zeszklić.

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory bez skórki, piwo i przyprawy.

Naczynie przykryć pokrywką i dusić potrawę około 1 godziny. Na koniec doprawić do smaku i posypać natką pietruszki.

Tak przygotowana wieprzowina doskonale komponuje się z ryżem oraz kaszami.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments