Brukselka. Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą. Powstała ze skrzyżowania kapusty z jarmużem i stąd zapewne jej nazbyt wyrazisty zapach. Na szczęście można go zniwelować podczas gotowania, dodając do garnka z wodą odrobinę mleka. Zachęcam do spróbowania brukselki przygotowanej w nieznane dla większości osób sposoby. Z odpowiednimi dodatkami oraz przyprawami potrafi pozytywnie zaskoczyć swym smakiem. Ja uwielbiam pieczoną brukselkę z winogronami, jest bardzo smaczna i do tego pięknie się prezentuje w naczyniu żaroodpornym. Polecam ten przepis osobom ceniącym kuchnię roślinną. Smacznego!
Brukselka z pieczarkami i jajkiem
Składniki:
20 dag brukselki
30 dag pieczarek
2 jajka
2 łyżki oleju
1 garść mieszanych kiełków
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek
Wykonanie:
Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich listków.
Zagotować w garnku wodę, posolić i dodać do wrzątku brukselkę. Gotować około 10 minut, odcedzić.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, smażyć krótko na dość dużym ogniu. Dodać brukselkę i smażyć nadal kilka minut, mieszając.
Do patelni z brukselką i pieczarkami wbić jajka, zmniejszyć ogień. Gdy białko zacznie się ścinać, doprawić przyprawami.
Zdjąć patelnię z ognia, posypać kiełkami. Od razu podawać.
Sałatka z brukselki
Składniki:
35 dag brukselki
20 dag migdałów
2 łyżki żółtego sera, startego na grubych oczkach
Sos:
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka pasty tahini
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Brukselkę umyć, oczyścić z listków. Gotować na parze przez 20 minut, ostudzić i pokroić na duże kawałki.
Migdały pokroić i uprażyć na suchej patelni.
Przygotować sos: w małym słoiku z zakrętką, wymieszać oliwę, pastę tahini, sok z cytryny oraz sól. Wstrząsać słoikiem do połączenia się składników.
Przełożyć do salaterki brukselki oraz migdały, polać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać całość startym serem.
Brukselka pieczona z winogronami
Składniki:
50 dag brukselki
15 dag ciemnych winogron
5 dag orzechów włoskich
2łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka cukru
kilka gałązek tymianku
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cukier
Przygotowanie:
Brukselkę umyć, obrać z listków, przekroić na połowę. Gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru ok. 10 minut, odcedzić.
Ugotowaną brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać umyte winogrona (duże przekroić na pół) oraz listki tymianku, posolić i popieprzyć.
Przygotować sos: oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny, dżem i oba rodzaje papryki sproszkowanej połączyć ze sobą. Polać brukselkę z winogronami, delikatnie wymieszać.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Wstawić naczynie z brukselką do piekarnika, piec ok. 25 minut.
Na suchej patelni podprażyć orzechy włoskie.
Upieczoną brukselkę posypać orzechami.