Brukselka. Jedni ją uwielbiają, inni nie znoszą. Powstała ze skrzyżowania kapusty z jarmużem i stąd zapewne jej nazbyt wyrazisty zapach. Na szczęście można go zniwelować podczas gotowania, dodając do garnka z wodą odrobinę mleka. Zachęcam do spróbowania brukselki przygotowanej w nieznane dla większości osób sposoby. Z odpowiednimi dodatkami oraz przyprawami potrafi pozytywnie zaskoczyć swym smakiem. Ja uwielbiam pieczoną brukselkę z winogronami, jest bardzo smaczna i do tego pięknie się prezentuje w naczyniu żaroodpornym. Polecam ten przepis osobom ceniącym kuchnię roślinną. Smacznego!

Brukselka z pieczarkami i jajkiem

Składniki:

20 dag brukselki

30 dag pieczarek

2 jajka

2 łyżki oleju

1 garść mieszanych kiełków

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek

Wykonanie:

Brukselkę umyć, obrać z wierzchnich listków.

Zagotować w garnku wodę, posolić i dodać do wrzątku brukselkę. Gotować około 10 minut, odcedzić.

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pieczarki, smażyć krótko na dość dużym ogniu. Dodać brukselkę i smażyć nadal kilka minut, mieszając.

Do patelni z brukselką i pieczarkami wbić jajka, zmniejszyć ogień. Gdy białko zacznie się ścinać, doprawić przyprawami.

Zdjąć patelnię z ognia, posypać kiełkami. Od razu podawać.

Sałatka z brukselki

Składniki:

35 dag brukselki

20 dag migdałów

2 łyżki żółtego sera, startego na grubych oczkach

Sos:

3 łyżki oliwy

1 płaska łyżeczka pasty tahini

1 łyżeczka soku z cytryny

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Brukselkę umyć, oczyścić z listków. Gotować na parze przez 20 minut, ostudzić i pokroić na duże kawałki.

Migdały pokroić i uprażyć na suchej patelni.

Przygotować sos: w małym słoiku z zakrętką, wymieszać oliwę, pastę tahini, sok z cytryny oraz sól. Wstrząsać słoikiem do połączenia się składników.

Przełożyć do salaterki brukselki oraz migdały, polać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać całość startym serem.

Brukselka pieczona z winogronami

Składniki:

50 dag brukselki

15 dag ciemnych winogron

5 dag orzechów włoskich

2łyżki oliwy

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka dżemu z czarnej porzeczki

1 łyżeczka cukru

kilka gałązek tymianku

przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, cukier

Przygotowanie:

Brukselkę umyć, obrać z listków, przekroić na połowę. Gotować we wrzącej wodzie z dodatkiem cukru ok. 10 minut, odcedzić.

Ugotowaną brukselkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać umyte winogrona (duże przekroić na pół) oraz listki tymianku, posolić i popieprzyć.

Przygotować sos: oliwę, sos sojowy, ocet balsamiczny, dżem i oba rodzaje papryki sproszkowanej połączyć ze sobą. Polać brukselkę z winogronami, delikatnie wymieszać.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

Wstawić naczynie z brukselką do piekarnika, piec ok. 25 minut.

Na suchej patelni podprażyć orzechy włoskie.

Upieczoną brukselkę posypać orzechami.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o