Cukinia jest idealna do grillowania. Jest tak smaczna, że można ją podawać jako samodzielne danie, wystarczy odrobina czosnku lub ulubiony dip, by wyczarować wspaniały posiłek. Połączona z rybą, papryką i pieczarkami może stanowić ciekawą propozycją dla wszystkich znudzonych kiełbaskami z grilla. Zawsze warto upiec więcej cukinii, gdyż wystudzona jest świetną bazą do pysznych sałatek. Smacznego!
Czosnkowe plastry cukinii
Składniki:
1 kg cukinii
2 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię opłukać, odciąć końcówki i pokroić ze skórką wzdłuż, na plastry o grubości mniej więcej centymetra.
Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z olejem. Posmarować plastry cukinii i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce, po tym czasie można grillować na tacce wysmarowanej olejem. Po przełożeniu na półmisek posolić i popieprzyć.
Cukinia w miodzie
Składniki:
1 kg cukinii
4 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki sosu sojowego
½ litra jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 ząbki czosnku
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Przygotować marynatę: miód połączyć z oliwą, sokiem z cytryny, przyprawami i sosem sojowym.
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 2 cm. Posolić z obydwu stron, przełożyć do miski i zalać marynatą. Dokładnie zamieszać. Cukinię w marynacie odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Piec na grillu po 2-3 minuty z każdej strony.
Przygotować sos jogurtowy: jogurt doprawić rozgniecionym czosnkiem i białym pieprzem, posolić. Upieczoną cukinię serwować z miseczką sosu jogurtowego.
Grillowana ryba z cukinią, pieczarkami i papryką
Składniki:
10 filetów ze skórą dowolnej ryby
10 podłużnych plastrów cukinii
1 czerwona papryka
10 pieczarek
oliwa
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Filety opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na każdej rybie ułożyć posolone plastry cukinii. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć i pokroić na niewielkie kawałki.
Pieczarki umyć i oddzielić kapelusze od nóżek. Na patyczki od szaszłyków nadziać rybę wraz z cukinią, przekłuwając jednocześnie rybę i cukinię z brzegu. Następnie nadziać paprykę, pieczarkę, na końcu przekłuć drugi brzeg ryby z cukinią. Posmarować oliwą. Grillować na rozgrzanym ruszcie około 20 minut, zaczynając od strony skóry ryb.