Cukinia jest idealna do grillowania. Jest tak smaczna, że można ją podawać jako samodzielne danie, wystarczy odrobina czosnku lub ulubiony dip, by wyczarować wspaniały posiłek. Połączona z rybą, papryką i pieczarkami może stanowić ciekawą propozycją dla wszystkich znudzonych kiełbaskami z grilla. Zawsze warto upiec więcej cukinii, gdyż wystudzona jest świetną bazą do pysznych sałatek. Smacznego!

Czosnkowe plastry cukinii

Składniki:

1 kg cukinii

2 łyżki oleju

5 ząbków czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię opłukać, odciąć końcówki i pokroić ze skórką wzdłuż, na plastry o grubości mniej więcej centymetra.

Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z olejem. Posmarować plastry cukinii i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce, po tym czasie można grillować na tacce wysmarowanej olejem. Po przełożeniu na półmisek posolić i popieprzyć.

Cukinia w miodzie

Składniki:

1 kg cukinii

4 łyżki miodu

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy

2 łyżeczki sosu sojowego

½ litra jogurtu naturalnego

2 łyżeczki ziół prowansalskich

3 ząbki czosnku

sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Przygotować marynatę: miód połączyć z oliwą, sokiem z cytryny, przyprawami i sosem sojowym.

Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na plastry o grubości około 2 cm. Posolić z obydwu stron, przełożyć do miski i zalać marynatą. Dokładnie zamieszać. Cukinię w marynacie odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Piec na grillu po 2-3 minuty z każdej strony.

Przygotować sos jogurtowy: jogurt doprawić rozgniecionym czosnkiem i białym pieprzem, posolić. Upieczoną cukinię serwować z miseczką sosu jogurtowego.

Grillowana ryba z cukinią, pieczarkami i papryką

Składniki:

10 filetów ze skórą dowolnej ryby

10 podłużnych plastrów cukinii

1 czerwona papryka

10 pieczarek

oliwa

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Filety opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na każdej rybie ułożyć posolone plastry cukinii. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć i pokroić na niewielkie kawałki.

Pieczarki umyć i oddzielić kapelusze od nóżek. Na patyczki od szaszłyków nadziać rybę wraz z cukinią, przekłuwając jednocześnie rybę i cukinię z brzegu. Następnie nadziać paprykę, pieczarkę, na końcu przekłuć drugi brzeg ryby z cukinią. Posmarować oliwą. Grillować na rozgrzanym ruszcie około 20 minut, zaczynając od strony skóry ryb.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments