Pulpeciki w wersji dietetycznej są ciekawą alternatywą dla osób dbających o linię oraz dla wszystkich, z dolegliwościami układu pokarmowego. Są bardzo smaczne, zarówno w wersji podstawowej z samym ryżem, jak i z dodatkiem gotowanych warzyw. Jedzmy fit posiłki jak najczęściej, bo uczucie lekkości brzucha i dobrego samopoczucia jest warte rezygnacji ze zbędnych kalorii. Na zdrowie!
Pulpeciki drobiowe
30 dag fileta z piersi z kurczaka
½ cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietanki 12%
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka skórki startej cytryny
sól, biały pieprz, rozmaryn, oregano
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki, włożyć do malaksera. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, sól, pieprz, zioła, śmietanę skórkę z cytryny i mąkę. Składniki zmiksować na gładką masę.
Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki i układać je w naczyniu do gotowania na parze. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Pulpeciki podawać z ryżem.
Wartość odżywcza 1 porcji z 3 dag ryżu:
Kalorie – 201 kcal + 87 kcal, białko – 32,9 g, tłuszcz – 3,8 g, węglowodany – 8,7 g, błonnik – 0,5 g
Pulpety z warzywami
Składniki:
60 dag mielonej piersi z indyka
1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej z brukselką
3 łyżki bułki tartej
1 białko
2 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki oleju
1 łyżka posiekanego koperku
sól, biały pieprz, oregano
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z posiekanym koperkiem, bułką tartą, ubitym na sztywną pianą białkiem, doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, wlać bulion, dodać warzywa oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Podawać z kaszą gryczaną.
Wartość odżywcza 1 porcji z 3 dag kaszy:
Kalorie – 280 kcal + 91 kcal, białko – 30 g, tłuszcz – 11 g, węglowodany – 18 g, błonnik – 3 g.