Pulpeciki w wersji dietetycznej są ciekawą alternatywą dla osób dbających o linię oraz dla wszystkich, z dolegliwościami układu pokarmowego. Są bardzo smaczne, zarówno w wersji podstawowej z samym ryżem, jak i z dodatkiem gotowanych warzyw. Jedzmy fit posiłki jak najczęściej, bo uczucie lekkości brzucha i dobrego samopoczucia jest warte rezygnacji ze zbędnych kalorii. Na zdrowie!

Pulpeciki drobiowe

Składniki:

30 dag fileta z piersi z kurczaka

½ cebuli

2 ząbki czosnku

2 łyżki śmietanki 12%

1 łyżka mąki kukurydzianej

1 łyżeczka skórki startej cytryny

sól, biały pieprz, rozmaryn, oregano

Przygotowanie:

Mięso pokroić na kawałki, włożyć do malaksera. Dodać pokrojoną cebulę, czosnek, sól, pieprz, zioła, śmietanę skórkę z cytryny i mąkę. Składniki zmiksować na gładką masę.

Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kuleczki i układać je w naczyniu do gotowania na parze. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Pulpeciki podawać z ryżem.

Wartość odżywcza 1 porcji z 3 dag ryżu:

Kalorie – 201 kcal + 87 kcal, białko – 32,9 g, tłuszcz – 3,8 g, węglowodany – 8,7 g, błonnik – 0,5 g

Pulpety z warzywami

Składniki:

60 dag mielonej piersi z indyka

1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej z brukselką

3 łyżki bułki tartej

1 białko

2 szklanki bulionu drobiowego

3 łyżki oleju

1 łyżka posiekanego koperku

sól, biały pieprz, oregano

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z posiekanym koperkiem, bułką tartą, ubitym na sztywną pianą białkiem, doprawić solą i pieprzem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Pulpeciki zrumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, wlać bulion, dodać warzywa oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Podawać z kaszą gryczaną.

Wartość odżywcza 1 porcji z 3 dag kaszy:

Kalorie – 280 kcal + 91 kcal, białko – 30 g, tłuszcz – 11 g, węglowodany – 18 g, błonnik – 3 g.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments