Owoce morza to doskonały pomysł na kolację. Co prawda najlepsze są świeże, jedzone w pobliżu miejsca ich połowu, ale czasami warto wykorzystać na przykład mrożone produkty i przygotować oryginalne danie. Wypróbujcie koniecznie te proste przepisy!
Krewetki w czosnku i maśle
Składniki:
1 kg krewetek, oczyszczonych
2 łyżki masła
6 ząbków czosnku
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
Sól
Przygotowanie:
Krewetki umyć. Masło rozgrzać na patelni i układać obok siebie osuszone krewetki. Dodać drobno pokrojony czosnek. Całość smażyć około 5 minut, często mieszając. Do podsmażonych krewetek dodać posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny i sól do smaku. Całość wymieszać i od razu podawać.
Małże zapiekane z czosnkiem
Składniki:
1 kg małży
10 dag masła
3 łyżki bułki tartej
2 cebule szalotki
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
1 pęczek natki pietruszki
1 szczypta soli
1 szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Oczyszczone małże gotować około 10 minut. Odrzucić te, które pozostały zamknięte. Połówki skorupek z zawartością ułożyć na natłuszczonej masłem blaszce do pieczenia. Drobno posiekać szalotki i natkę pietruszki, rozgnieść czosnek i wymieszać wszystko z sokiem z cytryny oraz tartą bułką. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę rozłożyć na małżach, polać całość roztopionym masłem. Zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Podawać bezpośrednio po upieczeniu.
Mule z makaronem i oliwkami
Składniki:
50 dag muli
10 dag makaronu wstążki
10 oliwek zielonych (bez pestek)
½ szklanki soku pomidorowego
¼ szklanki wina białego wytrawnego
3 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
1 czerwona papryka chilli
1 łyżka imbiru mielonego
½ pęczka natki pietruszki
½ łyżki łagodnego sosu rybnego
sól, pieprz mielony do smaku
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Do dużego garnka wlać oliwę, dodać posiekany czosnek, pokrojoną paprykę (bez nasion), imbir, drobno posiekaną szalotkę, całość smażyć przez 4 minuty.
Do garnka wlać wino, sok pomidorowy, doprawić sosem rybnym, solą i pieprzem. Wrzucić dokładnie umyte mule, zamieszać i gotować kolejne 5 minut, aż mule się pootwierają. Mule, które się nie otworzą należy wyrzucić. Dodać pokrojoną natkę pietruszki i wszystko wymieszać. Na talerzu wyłożyć makaron, polać sosem, na wierzchu ułożyć mule. Udekorować oliwkami.
Owoce morza z ryżem
Składniki:
25 dag owoców morza (krewetki, ostrygi, mule)
10 dag brązowego ryżu
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki wina białego, półwytrawnego
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżka posiekanej cebuli dymki
sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Ugotować ryż. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w wąskie paski. Na rozgrzany w woku lub głębokiej patelni olej wrzucić posiekany drobno czosnek, imbir, paprykę, dymkę, umyte owoce morza, wino oraz sos sojowy. Całość smażyć około 3 minuty. Dodać ryż, zamieszać i doprawić solą i pieprzem. Smażyć 2 minuty i od razu podawać.